Et videoopptak viser at den nå avdøde diktatoren Muammaral-Gadafi var i live etter at han ble tatt til fange avNTC-soldater. I klippet ses Gadafi omgitt av jublende opprørere,som skyver ham ned fra panseret på en bil, og dytter ham rundt.

Han var fortsatt i live da han ble tatt med i en bil og evakuertbort fra stedet, men døde få minutter før han nådde frem tilsykehuset.

Brutal behandling

Gadafi er dekket av blod, skjorten er revet av og behandlingenhan får er mildt sagt brutal. Et annet klipp viser en livløs Gadafisom blir slept rundt på bakken, omgitt av soldater. Soldateneflokker seg rundt Gadafi mens de roper «Gud er stor».

Det verserer nå en rekke versjoner om hva som skjedde daGadafi døde.

Den offisielle versjonen fra det libyske overgangsrådet(NTC) erat Gadafi hadde pådratt seg skader i bena, og at han ble skutt ihodet under en skuddveksling mellom de revolusjonære og Gadafissikkerhetsvakter.

Se videoen av Gadafi i live her. Vi advarer mot sterkebilder.

— Gadafi ble hentet ut av et kloakkrør og gjorde ingen motstand.Da vi begynte å flytte ham ble han truffet av et skudd i høyre arm.De løftet ham opp bak på en pickup, og da hadde han ingen andreskader, sa lederen for overgangsregjeringen, Mahmoud Jibril, ogrefererte fra en foreløpig obduksjonsrapport.

— Men da bilen begynte å kjøre havnet den i kryssild mellom derevolusjonære og Gadafis sikkerhetsvakter, hvorpå Gadafi bletruffet i hodet, fortsatte han.

Kan ha blitt henrettet

Både NewYork Times og DailyTelegraph skriver i dag at den offisielle versjonen fra NTCrimer dårlig med det som vises på videobildene.

Bilder av en død Gadafi viste senere det som sannsynligvis er skuddskader i hodet. Rettsmedisinske eksperter mener skadene tyder på at han ble skutt på kloss hold, noe som understøtter en teori om at han ble henrettet av sine motstandere.

NTC bedyrer at det ikke var gitt ordre om å drepe Gaddafi.

I en annen video som er publisert på YouTube(ikke den samme somligger i denne saken, journ.anm), ses Gadafi sittende på pickupen,omringet av NTC-soldater. Venstre siden av Gadafis ansikt er dekketav blod, og han blør fra kraftig fra et sår i ansiktet.

Den omtåkede eks-diktatoren tørker blod fra ansiktet, mensgeværsalvene går av nærmest i ett rundt ham. Det fremgår ikke avvideoen om skuddene er rettet mot Gadafi-lojale soldater, eller omsoldatene skyter opp i luften for å feire at de har fangetGadafi.

Dette er et stillbilde fra videoen som er publisert på YouTube, der en omtåket og blødende Gadafi sitter på lasteplanet til pickupen, omringet av NTC-soldater.
YOUTUBE

Ble funnet i kloakkrør

AlJazeera har i dag kommet med nye opplysninger vedrørendeGadafis endelikt.

Gadafi var på vei vestover i en konvoi bestående av 15 biler, dakonvoien ble angrepet av NATO. Angrepet ødela samtlige 15 biler ogdrepte 50 av Gadafis menn.

Men Gadafi og en håndfull av hans menn unnslapp angrepet i live,og løp mot hovedveien for å gjemme seg i et kloakkrør. Men de bleraskt oppdaget av NTC-soldater.

— En av Gadafis menn kom ut, viftet geværet sitt i luften ogropte at han overga seg, men i det øyeblikket han så meg begyntehan å skyte. Da tror jeg Gadafi må ha gitt dem beskjed om å slutte.«Min herre er her, min herre er her» sa han. «Muammar Gadafi er herog han er skadet», forteller NTC-soldaten Salem Bakeer.

«Ikke skyt, ikke skyt»

Han forteller videre at NTC-soldatene hentet Gadafi ut, og athan hadde skuddskader i beina og i ryggen.

— Vi gikk inn og hentet ham ut, mens han sa: Hva er galt? Hva ergalt? Hva er det som skjer? Deretter tok vi ham og puttet han ibilen, forteller Bakeer.

Ifølge en annen soldat skal Gadafi ha ropt «ikke skyt, ikkeskyt» idet han ble funnet.

Flere andre bekrefter Bakeers historie, selv om én person hevderat Gadafi ble skutt av sine egne.

— En av Muammar Gadafis vakter skjøt ham i brystet, sier OmranJouma Shawan.

- Ble mishandlet

Mens andre har en annen beskrivelse av Gadafis sisteminutter.

- NTC-soldatatene mishandlet og drepte ham. Dette er krig, sier et NTC-medlem til nyhetsbyrået Reuters.

En kilde i NTC sier til Reuters at det var snakk om enhenrettelse.

— Han levde når de tok ham, og når de tok ham med seg såmishandlet de ham og han døde. Han kan ha gjort motstand.

Begraves i dag

Gadafis sønn Mutassim gjemte seg på samme sted som Gadafi. Hanble drept på stedet i skuddvekslingen som fulgte.

Saif al-Islam, Gadafis andre sønn, skal ha sluppet fra det medlivet i behold, og er ifølge justisminister Mohammad al-Alagi såreti beinet og bragt til sykehus.

Det har tidligere blitt hevdet at Gadafi vil bli begravet påhemmelig sted, men det tilbakevises nå av NTC. De understreker athan vil bli gravlagt med respekt.

— Han vil bli begravet fredag i henhold til islamsk tradisjon,sier informasjonsminister Mahmoud Shammam, til AP.