TV-kanalen CNN meldte først at en bombe torsdag kveld skal ha blitt funnet på et fraktfly tilhørende UPS, da det mellomlandet i Storbritannia på vei fra Jemen til Chicago i USA. Senere nedjusterte de dette til «mistenkelig pakke».

Funnet førte til at flere fraktfly fredag ble satt på bakken i USA, for nærmere undersøkelser. Det blir også lett etter mulige bomber i en lastebil i New York, ifølge CNN.

Så langt er det ikke funnet eksplosiver.

Orientert torsdag

En ansatt hos CNN, Frances Fragos Townsend, som tidligere har jobbet som sikkerhetsrådgiver i Bush-administrasjonen, sier at amerikansk etterretning hadde fått informasjon om «gjenstander» som skulle sendes på fly fra Midt-Østen – med synagoger i Chicago som mottageradresser.

Fredag kveld opplyste Det hvite hus at det er funnet mistenkelige pakker i Storbritannia og Dubai, men ikke i USA.

USAs president Barack Obama ble informert om den mulige terrortrusselen allerede torsdag kveld. Han fikk vite at det gjaldt mistenkelige pakker fra Jemen om bord på to fraktfly, ett i Storbritannia og ett i Dubai, opplyser talsmann for Det hvite hus, Robert Gibbs fredag.

Hvis terrorplanene blir bekreftet, vil mistanken først og fremst rettes mot al-Qaida, opplyser en anonym amerikansk tjenestemann.

Tipset skal ha kommet fra utlandet, fra et land som er alliert med USA.

President Barack Obama sa på at en pressekonferanse fredag kveld at han mener dette er en troverdig terrortrussel mot USA.

Høyner sikkerheten ved flyplassene

Britisk politi sier at det ikke er mistanke om at Storbritannia er mål for det angivelige angrepet.

Det britiske innenriksdepartementet varslet imidlertid fredag kveld at episoden vil føre til at sikkerhetstiltakene i flytrafikken trappes opp.

Passasjerer som skal fly fra amerikanske flyplasser, vil også oppleve nye og strengere sikkerhetstiltak, opplyste sikkerhetsdepartementet fredag.

— Bare noen av sikkerhetstiltakene til være synlige. Og passasjerene må regne med å oppleve en blanding av sikkerhetsteknikker når de skal ut på reise, ifølge departementet.

Ombygget tonerkasett

Den mistenkelige pakken som ble funnet i Storbritannia skal være en ombygget tonerkasett (til printere). Den skal ha inneholdt diverse ledninger, hvitt pulver og et elektronisk kretskort, ifølge en FBI-kilde som BBC har snakket med.

Først meldte BBC at pakken ble funnet under en rutinekontroll av fraktgods. Senere fredag kveld meldte CNN at pakken ble funnet på grunn av et tips til myndighetene.

Ingen eksplosiver

Det skal ifølge BBC ikke ha blitt funnet eksplosiver i pakken. Men bekymring for at flere tilsvarende pakker skulle være på vei til USA, førte til en grundig kontroll av tre fraktfly i to amerikanske byer.

De aktuelle fraktflyene står nå på avsperrede områder på flyplassene i Newark, New Jersey, og i Philadelphia, i delstaten Pennyslvania. Alle flyene skal tilhøre selskapet United Parcel Service (UPS).

I Philadelphia ble også tre personer tatt ut av et fly og undersøkt, men resultatene var negative, ifølge brannvesenet i Philadelphia. Det er ikke kjent hva slags stoff det letes etter.

Ifølge Mike Mongeot, en talsmann for UPS i USA, ser myndighetene ut til å fokusere på fraktfly som kommer til USA fra Jemen.

I New York gjennomsøker bombegruppen fra politiet en lastebil tilhørende UPS.

Ny mistenkelig pakke i England

Britisk politi opplyser fredag kveld at det er funnet en mistenkelig pakke på et distribusjonssenter på flyplassen East Midland, i nærheten av Nottingham i Midt-England.

Pakken ble undersøkt, mens trafikken ved flyplassen gikk som normalt, ifølge politiet.