Foreløpige tester var negative. Endelig resultat vil først foreligge til uken. Men myndighetene tar ingen sjanser. De berørte gårdene er underlagt karantene og all transport av levende dyr er forbudt i begge land.

Den eneste forskjellen var at det franske Landbruksdepartementet nektet å anerkjenne at tilfellet i Loire-dalen var beviselig mistenkelig. Likevel ble gården sperret av.

Britisk import Sauene på Roche-la-Moche kom ifølge departementet fra Storbritannia. Det gjorde også grisene på en gård i Diksmuide i Vest-Flandern. Tre griser kan være smittet. For noen uker siden ble det importert 323 dyr. Alle er nå avlivet og destruert.

Både Frankrike og Belgia avliver dyr som kan spores tilbake til Storbritannia og eventuelle andre dyr de kan ha vært i kontakt med. Belgia har allerede slaktet 2.300 dyr og destruert kadaverne. For Frankrike kommer tallet opp i flere ti tusen.

Storbritannia prøver på samme måte å utrydde smittekilden, og har slaktet 45.000 dyr siden epidemien brøt ut for 11 dager siden.

Nervøst Belgia forsøker også på andre måter forebygge smittespredning. På den internasjonale Zaventem-flyplassen utenfor Brussel er det opprettet en egen utgang for passasjerer fra de britiske øyer.

Det samme skjer på flyplasser over hele Europa, også Norge: Reisende fra Storbritannia må sette føttene i fat med desinfiserende midler eller trå på desinfiserende matter.

I Frankrike er man så forsiktige at matavfall fra flyene behandles som gift. Brettene isoleres og brennes og får ikke engang komme inn i terminalene.

Tapt kamp Men så langt har smitten ikke latt seg stanse. Storbritannia innførte transportforbud av alle levende dyr da sykdommen ble konstatert for 11 dager siden. Likevel har den spredt seg over hele landet: Bare lørdag ble det meldt om fem nye tilfeller.

Den irske republikk kunne derimot glede seg over at testene på fire gårder og to kjøttfabrikker i Louth-fylket var negative. Landbruksminister Joe Walsh sa det ga grunn til forsiktig optimisme.

Faren er ikke over, for det er ett bekreftet tilfelle av sykdommen i Nord-Irland, men også der ble to mistenkelige tilfeller avkreftet lørdag.

Tyrkia Fredag ble det meldt om utbrudd av munn— og klovsyke også i det sentrale Tyrkia. Fire landsbyer i Konya-provinsen ble satt i karantene, ifølge meldinger fra nyhetsbyrået Anatolia.

Det er uklart om dette viruset er av samme type som det som sprer seg i Europa. Det kalles subtype 0 av Asia-varianten. I alt er det meldt om 43 tilfeller av den svært smittefarlige sykdommen i Storbritannia.

NTB-AFP-DPA