Terroristene skal ha brukt hemmelige kodeord da de truet med at "Air Force One står for tur", skriver avisen The Independent.

Air Force One er betegnelsen på flyet som presidenten reiser med. Han har til en hver tid to fly stående til disposisjon.

Trusselen ble mottatt av Secret Service. Ettersom kaprerne brukte hemmelige kodeord, tok sikkerhetstjenesten trusselen svært alvorlig.

Bragt i sikkerhet

Da det andre flyet krasjet inn i World Trade Center, satt visepresident Dick Cheney og stirret på tv-en i Det hvite hus. Klokken var 09.03 (lokal tid), og Secret Service ble nødt til å ta tak i ham, og i all hast bringe ham ned i bunkeren under Det hvite hus. Det underjordiske rommet skal være i stand til å stå i mot atomangrep.

Det ble etter hvert etablert kontakt med presidenten, som hadde vært på besøk hos en barneskole da det første terrorangrepet inntraff.

Presidenten ville svært gjerne returnere til Washington, men på grunn av truslene sikkerhetstjenesten hadde mottatt, ble det besluttet at det ikke var mulig.

Eskortert av jagere

Air Force One bragte først presidenten til Louisiana, før turen gikk videre Nebraska. Hele veien ble flyet eksortert av militære jagerfly.

Ettersom terroristene skal ha antydet at de både visst hvor presidenten oppholdt seg, og at de hadde kjennskap til hemmelige kodeord, frykter nå Secret Service det verst tenkelige: At terroristene har en muldvarp i Det hvite hus, i presidentens sikkerhetstje, i CIA eller FBI.

MULDVARP: Secret Service frykter at terroristene kan ha en muldvarp i Det hvite hus.
Foto: REUTERS/Kevin Lamarque