— Personlig er jeg fornøyd, og det tror jeg alle de andre jentene er også, sa Kathrine Sørland til NTB på telefon fra hotellet lørdag kveld. Miss World-kontoret sto tomt og forlatt, og deltakerne i den internasjonale skjønnhetskonkurransen var lørdag ettermid-dag i ferd med å bli evakuert fra opptøyene i Nigeria. - Stemningen er bra. Vi har vært på hotellet i hele dag og har bare vært ute av rommene når vi har spist, sier Sørland. - Akkurat nå venter vi bare på nøyaktig beskjed om når vi skal dra til flyplassen. Vi skal dra før midnatt, men akkurat når vet vi ikke. Det ble tidligere rapportert at deltakerne i missekonkurransen hadde forlatt hotellet, men dette viste seg å ikke være rik-tig. Det var ventet at flyet med arrangører og deltakere ville lande i London en gang natt til søndag.

Anklaget mediene

En representant for Miss World-arrangementet i London anklaget internasjonale medier for å ha blåst opp dekningen av det han kalte en liten episode.

— Miss World-konkurransen har ikke noe å gjøre med noen opptøyer eller noen dødsfall, sa Guy Murray-Bruce, som er di-rektør for den britiske delen av arrangementet.

— Det som er skjedd er en skam, fordi den internasjonale pressen har satt søkelyset på en liten episode, sa Murray-Bruce, som likevel la til at ett dødsfall er ett for mye.

Over 100 mennesker, kanskje det dobbelte, er drept i opprøyene i Nigeria.

Pakket kofferten

— En skjønnhetskonkurranse er ikke verdt å dø for, sa Miss Scotland, Paula Murphy. Arrangørene opplyste at beslutningen om å flytte ble tatt etter grundig vurdering av alle sider ved saken, og ut fra hensy-net til Nigeria og deltakerne i årets konkurranse.

Opptøyene brøt ut etter at en avis trykket en artikkel der det ble antydet at profeten Mohammed kunne ha giftet seg med en av missedeltakerne. Missekåringen har også fornærmet muslimer fordi den blir holdt i den hellige fastemåneden rama-dan.

Nye opptøyer

Opptøyene fortsatte i Nord-Nigeria lørdag morgen, tross Miss World-arrangørenes beslutning om å flytte det omstridte arrangementet til London.

Kampene som begynte som en protest blant muslimske ungdommer i byen Kaduna etter en avisartikkel om arrangement-et, har utviklet seg til en gatekrig mellom muslimer og kristne gjenger. Uroen tok til igjen ved 6.30-tida lørdag morgen, ifølge øyenvitner. Andre opplyste at situasjonen hadde roet seg. Lørdag kom fire lastebiler med politiforsterkninger til Kaduna.

Over 200 drepte

Antall drepte i Miss World-opptøyene i Nigeria er kommet opp i over 200 i byen Kaduna alene, hevder en menneske-rettsgruppe som følger situasjonen.

Ytterligere 600 er skadd i sammenstøt mellom politistyrker og kristne og muslimske ungdomsgrupper, ifølge Shehu Sani, direktør for menneskerettsgruppen Civil Rights Congress.

Ifølge en talsmann for det lokale Røde Kors har kampene spredd seg til overbefolkede slumområder sør i byen. Men or-ganisasjonen ville ikke oppgi nye tall på drepte av frykt for at tall skulle utløse nye angrep. Røde Kors opplyste torsdag kveld at over 100 var drept.

Over 2.000 mennesker ble drept i lignende opptøyer i 2000.

Tilflukt i bryggeri

En journalist som arbeider for nyhetsbyrået AFP forteller at hun var nødt til å søke tilflukt sammen med 1.000 andre i et bryggeri sør for Kaduna. Her ble de beskyttet av militære styrker og et pansret kjøretøy. Sjefen ved bryggeriet, Regis Bouffartigue, sa lørdag morgen at det var skuddvekslinger mellom soldater og demonstran-tene.

— Ifølge soldatene har demonstrantene til og med AK47-rifler, sier Bouffartigue.

Etter fredagsbønnen kom det også til opptøyer i Nigerias hovedstad Abuja, hvor missefinalen etter planen skulle holdes. Folk stormet gjennom gatene i nærheten av landets nasjonalmoské og satte fyr på biler. Politiet sa lørdag at de har fått kontroll i gatene igjen, ifølge BBC. (NTB)

Miss Norway, Kathrine Sørland, ankommer Abuja i Nigeria, 11. november. Lørdag kveld måtte hun og de andre missene forlate landet etter at missekonkurransen ble flyttet til London.
Foto: EPA