HELLE MAJ

JØRGEN ULLERUP

Prisen i Miss Pumwani-konkurransen var et gavekort på 3000 shilling, omkring 300 kroner, som Caroline omsatte i en madrass og noen gryter til kjøkkenet. Samtidig forpliktet hun seg til å jobbe i minst et halvt år som frivillig for organisasjonen St. John's, som får unge på skolebenken og utfører annet veldedighetsarbeid i slumbyen.

— Det er et privilegium å få lov til å jobbe her, selv om jeg ikke får lønn. Jeg er stolt over å ha oppnådd noe, og jeg har håp om at dette kan være et springbrett til noe bedre, kanskje utdannelse, forteller Miss Pumwani, mens hun guider oss gjennom scener av nedrig fattigdom.

I slummen

Utenfor små treskur uten kloakk eller vann er kvartalets kvinner i gang med å frityrsteke fisk og poteter i wokgryter over åpne bål. Barbeinte barn løper rundt i hullete og møkkete gater, og foran provisoriske barer tilbringer grupper av menn dagen med å stirre ut i luften.

På den bakgrunn kan det virke surrealistisk at Caroline med et strålende smil erklærer seg lykkelig. Men skjønnhetskonkurranser er for Kenyas kvinner blitt en vei ut av slummen - som kenyanske løpere av begge kjønn har spurtet seg vekk fra fattigdommen.

— Alle ser opp til meg nå, og de vil gjerne være som meg. Jeg kan virke som modell for dem, og jeg forsøker å fortelle dem at man kan takle fattigdom hvis man bare tenker positivt. Men det krever at man selv er innstilt på å gjøre noe, og at man for eksempel går sammen med andre om å lage en liten bedrift. Men de fleste velger bare å gå til bunns, sier hun.

Nevn et problem, og slumbyen Pumwani er med stor sannsynlighet leveringsdyktig. Aids er utbredt på samme måte som vold, prostitusjon og misbruk av rusmidler. Folk ruser seg for det meste på khat og en slags gjæret hvetebrygg, busaa, som daglig får mange av mennene til å glemme miseren.

Prostitusjon og narko

— Mange foreldre sender sine døtre ut i prostitusjon for å skaffe penger. Ofte er jentene bare ti år gamle. Det er på alle måter hardt å være ung. Mange fedre handler med stoff, og de fører også sine egne barn inn i et misbruk. Derfor er det viktig å få tak i foreldrene, det er viktig å gi ungene en utdannelse, sier Caroline.

Kenya er ifølge statistikker det landet i verden, etter Brasil, som har størst ulikhet mellom rik og fattig, og de fattige er i stort flertall. Bruttonasjonalprodukt målt pr. innbygger ligger på 1100 dollar (ca. 7500 kroner) i året, og gjennomsnittsinntekten pr. innbygger på en tredjedel, omkring 360 dollar. Ifølge tall fra 2003 er Kenya rangert som nummer 146 på en liste over verdens 175 rikeste land.

Så selv om Kenya normalt går for å være et av de mer velfungerende afrikanske landene, og selv om Kenya byr på en natur og et dyreliv uten like, har den 73 år gamle presidenten Mwai Kibaki siden valgseieren i 2002 regjert et vakkert, men fattig land med 32 millioner innbyggere og masse problemer.

... og korrupsjon

Et av problemene er korrupsjon. Kenya ligger som nummer 122 på en liste over verdens 133 mest korrupte land. Det har utviklet seg til et økonomisk problem, fordi de donorer som sikrer en stor del av statsbudsjettet, har protestert. Både store internasjonale institusjoner som Verdensbanken og enkeltland har gjentatte ganger fryst hjelpen i protest mot korrupte embetsmenn og ministere som stakk pengene i egen lomme.

Under Kenyas tidligere sterke mann gjennom 24 år, president Daniel arap Moi, skal fire milliarder dollar ha forsvunnet fra statskassen. Etter maktskiftet i 2002 har regjeringen lovet å slå ned på problemet, og store skilt på flyplassen og i offentlige kontorer fraråder å betale bestikkelser.

Problemene ble bare verre da turistinntektene sviktet etter et islamsk terroranslag mot den amerikanske ambassaden i Nairobi i 1998 og etter 11. september. Nå er turismen igjen på vei opp for fullt, men nå har et annet problem meldt seg. Voldsom tørke, særlig i den nordlige delen av landet, har ødelagt høsten, og situasjonen er alvorlig.

Voldsbyen

For folk som Caroline Ngina er kriminalitet imidlertid et mer påtrengende tema i hverdagen. Nairobi opptrer ofte sammen med Johannesburg i toppen av hitlister over forbryterbyer i Afrika. Over halvparten av kenyanske kvinner over 15 år har opplevd vold, og gamle tradisjoner i et mannsdominert samfunn betyr at de voldelige mennene ofte går fri for straff.

— Jeg får masse invitasjoner til kino og restauranter fordi jeg er Miss Pumwani, men jeg sier nei takk. Jeg har ikke kjæreste, for jeg har ikke lyst til å være avhengig av en mann. Kvinner i Kenya gjør som mannen sier, og det har jeg ikke lyst til. Jeg skal rekke å gjøre masse før jeg gifter meg, sier miss slumby.

KJØPTE GRYTER: Et gavekort på omkring 300 kroner var premien i Miss Pumwani-konkurransen. det var akkurat nok til at Caroline Ngina (21) kunne kjøpe en madrass og noen gryter.