Den siste tiden har det vært flere angrep mot sivile mål, der både kriminelle og soldater fra ulike militsgrupper har vært involvert.

– For noen dager siden våknet jeg om natta av skyting, sier Nina Enger, som administrerer det norske generalkonsulatet i Juba. Ingen vet sikkert hva som skjedde, men rykter sier at soldater fra den tidligere opprørsbevegelsen SPLM, som nå styrer Sør-Sudan, stanset en illegal våpentransport til en av militsgruppene som holder til øst for Juba.

Flere hundre mennesker skal ha blitt drept i uroen den siste tiden. Ifølge FN ble 42 mennesker drept av den samme væpnede gruppen i området rundt Juba i slutten av oktober.

Uten kontroll

– Situasjonen er ikke under kontroll. Men myndighetene har nå mobilisert en masse soldater, sier Norges generalkonsul i Sør-Sudan Jan Ledang til NTB.

– Uroen skaper problemer for handel, økonomi og tilbakevendingen av flyktninger, fortsetter han.

Det er uklart hvem militsgruppene er, og hvem som står bak dem. Men mange tror at arabere fra nord, som har kontrollert handelen i Juba og i de større byene i sør, ønsker utrygge innførselsveier fra Kenya og Uganda for å begrense importen derfra.

– Det virker som dette er organisert. Mer kan jeg ikke si, sier Ledang.

Men den katolske presten Charles Abboud, som anses å ha svært gode kunnskaper om det som foregår i området, er ikke i tvil.

– Sudans regjering står bak. De ønsker å destabilisere situasjonen. De har aldri støttet denne freden, mener han.

Dødsstraff

Nylig arresterte SPLMs soldater 15 personer som er mistenkt for å stå bak flere angrep, og som informerte kilder sier tilhører regjeringshæren Sudan Armed Forces (SAF). De 15 vil snart bli stilt for en militær domstol, og dersom de blir funnet skyldige, vil de trolig få dødsstraff.

Sør-Sudans president Salva Kiir, som fredag møtte utviklingsminister Erik Solheim på hans rundreise i Sudan, gir imidlertid et annet bilde av situasjonen.

– Sikkerheten er stabil, fastslår han overfor NTB.

– Men det er kommet mange rapporter om angrep fra militsgrupper?

– Avvæpningen har ikke skjedd ennå. Så det er mange folk med våpen som skaper trøbbel.

Etter det NTB erfarer var presidenten imidlertid mer tydelig i samtalene med Solheim på at han tror regjeringen i Nord-Sudan er ansvarlig.

Fra norsk side er man bekymret for om rettssaken mot de 15 både kan skape etnisk uro og forverre forholdet til nord. Alle de arresterte er nemlig fra delstaten Ekvatoria, der det den siste tiden er rapportert om stadig større misnøye med det dinkadominerte styret til SPLA. Dinkaene er en av de største stammene i Sør-Sudan.

I tillegg er det nærmest utenkelig at SAF ikke kommer til å foreta seg noe dersom 15 av deres soldater blir henrettet.

Misnøye

Også blant vanlige sudanere er misnøyen med fredsavtalen økende. De har sett lite av bistanden som Sudan ble lovet som belønning for freden, og fortsatt mangler de fleste grunnleggende tjenester som vann og sanitær.

– Folk sier at myndighetene bare bruker pengene på seg selv. De kjører rundt i fine biler, bygger flotte hus og setter opp sine egne forretninger. Vanlige folks forventninger om å få dekket grunnleggende behov som vann og utdanning, er ikke innfridd. I stedet er mange blitt fattigere. De har mistet troen på fredsavtalen, sier fader Charles.

Den økte fattigdommen skyldes blant annet at boligprisene har skutt til himmels etter at tusenvis av bistandsarbeidere har strømmet til Juba. De er villige til å betale opptil 20 ganger mer i husleie enn det en sørsudaner har råd til.

Hos en lokal selvhjelpsgruppe for kvinner, som blant annet driver voksenopplæring, har de økte levekostnadene fått uventede konsekvenser.

– Under krigen var det flere som gikk på skole her enn det er nå. Levekostnadene har gått så mye opp at mange har måttet slutte. De må tjene penger i stedet, forteller Rhoda Barsaba.

Erik Solheim i møte med Sør-Sudans president Salva Kiir. I samtalen med Solheim skal Kiir ha uttalt at han tror den sudanske regjeringshæren forsøker å sabotere fredsprosessen. Den siste tiden har det vært en rekke angrep mot sivile mål i Sør-Sudan.
Bibiana Dahle Piene
¿ Færre kommer hit nå for å lære å lese og skrive enn under krigen, sier Rhoda Barsaba i en lokal selvhjelpsgruppe for kvinner i Juba. Høyere levekostnader betyr at mange må jobbe i stedet.
Bibiana Dahle Piene
Folk har ikke fått det bedre etter fredsavtalen, sier den katolske presten Charles Abboud. Tvert om er flere blitt fattigere på grunn av økte boligpriser og høyere levekostnader. Dermed vokser misnøyen.
Bibiana Dahle Piene