USA sliter tungt med å nå sine militære mål i Afghanistan, men også den sivile innsatsen er mislykket, medgir kilder i Det hvite hus og Pentagon.

USA har ikke lykkes med å bekjempe den massive korrupsjonen i Afghanistan, ei heller å stable på beina en fungerende regjering og et fungerende rettsvesen, eller å trene opp en effektiv politistyrke, medgir kildene overfor The New York Times .

Flere ferske rapporter underbygger dette og viser at utviklingen ikke bare går i gal retning militært, men at det også bærer galt av sted innen mange av landets sivile institusjoner.

President Barack Obama lovet for sju måneder siden å trappe opp den sivile innsatsen i Afghanistan, men resultatene lar vente på seg.

Taliban fyller tomrom Sikkerhetssituasjonen gjør det svært vanskelig å følge opp løftene om jordbruksbistand, slik Obama lovet i mars, og rettsvesenet er så svakt at stadig flere afghanere nå velger å bruke Talibans domstoler i stedet.

— Mange på landsbygda ser at Taliban i det minste kan tilby et rettsvesen, sier en høytstående Pentagon-kilde.

Valget 20. august, som i stor grad var preget av fusk og uregelmessigheter, avdekket for en hel verden hvor langt fram det er i Afghanistan, konstaterer avisens kilder.

Amerikanerne er også frustrert over hvordan reformarbeidet under president Hamid Karzai på enkelte områder har stanset helt opp.

Ødelagt Sentralt i Obamas sivile satsning er beslutningen om å sende flere sivile hjelpearbeidere til Afghanistan. Flere hundre er alt på plass, men det er fint lite de får gjort, påpekes det fra flere hold.

— Et overveldende flertall av dem oppholder seg i Kabul og forlater aldri bygningene sine. Hele hjelpeapparatet vårt er ødelagt, og det afghanske folk ser svært lite til hjelpen, sier Henry Crumpton som har lang fartstid både innen CIA og amerikansk UD.

Anthony H. Cordesman ved det prestisjetunge Center for Strategic and International Studies er enig i at lite av den amerikanske hjelpen når fram.

— Det har vært et mareritt. Enorme beløp er sløst bort, sier han til The New York Times.

Flere soldater President Barack Obama er sørgelig klar over situasjonen, opplyser avisens kilder.

— Presidenten er ikke fornøyd med noe av dette, sier en høytstående kilde i Det hvite hus.

Obama er nå under press for å sende flere soldater til Afghanistan, der Taliban også er på militær frammarsj.

USAs øverstkommanderende i landet, general Stanley A. McChrystal, ønsker opptil 80.000 flere soldater, i tillegg til de 68.000 som amerikanerne alt har i landet.

Dette kommer Obama neppe til å gå med på, men det kan bli aktuelt å sende opptil 40.000 flere soldater til Afghanistan.