– Lyden var hjerteskjærende, forteller Trine Bjorøy. Hun arbeider i Safari-butikken på Vestkanten og hørte en katt pipe i et vifterom på baksiden av senteret da hun kom gående i 7-tiden mandag morgen den 28. november 2008.

En kattunge som manglet et øre var sett bak senteret før helgen. Katten lå nå på et rør i vifterommet, tydelig utmattet og livredd mennesker. Trine, venninnen Julie Holmberg Winsjansen og andre som hjalp til, greide først i 15-tiden om ettermiddagen å fange kattungen.

Forskrekket så de at det venstre øret åpenbart var klippet av. Det skjedde trolig for uker siden, for det var en tykk skorpe på såret.

Må ha brukt saks

– Her må noen ha brukt saks. Kantene er helt jevne på begge sider, sier veterinær Christine Dyrerud ved PetVett klinikken i Eidsvåg.

Julie Holmberg Winsjansen overtok Vincent fra Dyrebeskyttelsen etter at han hadde vært noen uker i kattehuset i Jekteviken for å komme til hektene.

Tre måneder etter hans brutale start på livet blir vi med henne og det enørete sjarmtrollet på en tur tilbake til dyrlegen som behandlet Vincent for skaden.

– Såret har grodd fint. Han vil være litt utsatt for ørebetennelse, men greier seg ellers fint, sier Christine Dyrerud.

En tur på vekten viser at den utmattede kattungen som hun så sist, har vokst seg til en kvikk, liten kraftplugg på 2,8 kilo.

Nasjonal kjendis

– Vi ble nedringt av mennesker fra hele landet etter at BT skrev om Vincent i desember. Alle bad oss om å gå videre med saken, sier David Pooley, nestleder i Dyrebeskyttelsen Bergen.

Han leverte en anmeldelse til politiet den 8. desember. Han opplyste at personer som han hadde snakket med mistenkte at Vincent kom ut for gjengungdommer som vanker i Vestkanten-området.

For få opplysninger

– Vi hadde for få opplysninger og gjorde dessverre ikke stort mer enn å registrere anmeldelsen, sier politioverbetjent Svein Føllesdal ved Laksevåg politistasjon.

Politiet ser alvorlig på mishandling av dyr, men kan ikke handle ut fra en diffus mistanke til et miljø, understreker han.

– Vi hadde ikke konkrete holdepunkter for å spore gjerningspersoner. Det var også gått tre uker siden den antatte mishandlingen skjedde. Vi kunne derfor ikke bruke ressurser på saken og henla den 16. desember, sier Føllesdal.

«Hjelp å finne skyldige»

– Jeg leste om Vincent og ble opprørt. Da jeg så at de var uten spor i saken, bestemte jeg meg for å gjøre noe, sier Iren Presthus.

Hun satte seg foran datamaskinen hjemme på Espeland i Arna og opprettet en gruppe for Vincent på «Facebook». Der inviterte hun medlemmer til å komme med tips som kan bidra til å oppklare hva som skjedde med ham.

– Jeg kalte gruppen «Hjelp å finne skyldige». Får vi opplysninger, vil de bli gitt til Politiet, eller vi kan oppfordre folk til å kontakte Politiet direkte, sier Iren.

«Facebook»gruppen vokser stadig. Sist hun sjekket hadde den 2786 medlemmer.

Advarer mot å bagatellisere

– Det er positivt at folk engasjerer seg mot dyremishandling. Jeg vil advare mot at slike saker bagatelliseres, sier lege og spesialist i psykiatri Michael Setsaas.

Han er en av landets mest erfarne rettspsykiatere. Han har i sitt virke på feltet de siste 20 årene hatt flere saker der personer med voldelig atferd tidligere har mishandlet dyr.

– I denne konkrete saken, slik jeg får den beskrevet, virker det som to eller flere gutter i en gjeng har vært på ferde. Gjengmedlemmer kan hausse hverandre slik at grensene for den enkelte flyttes.

– Det betyr ikke nødvendigvis at gjerningspersonen har et dypere problem, men dyremishandling kan være uttrykk for en personlighetsbrist eller voldstendens som senere gir seg utslag i voldelig atferd senere i livet.

– Mitt råd er at Politiet og allmennheten setter mye inn på å oppklare det som har skjedd. Det er viktig slik at eventuelt barnevernet kan kobles inn, sier Michael Setsaas.

Fokus på Vincent

– Jeg tenker på at jeg kanskje daglig ser den eller de som mishandlet Vincent, sier Julie Holmberg Winsjansen, og tar en pause i leken på stuegulvet hjemme i leiligheten i Vågedalen på Laksevåg.

Hun har fokus på Vincent og at han har det bra, men kan ikke legge vekk det som skjedde med ham og er en flittig bidragsyter i «Facebook»-diskusjonen.

– Jeg håper virkelig de skyldige blir tatt, sier hun før hovedpersonen selv, lykkelig uvitende om oppstyret, skyter som et svart lyn frem under salongbordet og graver skarpe klør ned i teppestrien.

Diskuter dyremishandling her.

RUNE BERENTSEN
RUNE BERENTSEN