Det skriver Milano-avisa Corriere della Sera, som referer samtalene mellom tårnet og flyet i sin fredagsutgave.

Sendte ikke SOS

Da Gino Fasulo (67), også kalt Luigi, skulle gå inn for landing på Linate-flyplassen i Milano, meldte han om problemer med landingsutstyret, men slo ifølge tårnet ikke SOS-alarm. På lydbåndopptaket fra flytårnet framkommer det ifølge Corriere della Sera at flytårnet etter meldingen ber Fasulo om ikke å fjerne seg.

— Jeg har mottatt ordren, svarer Fasulo. I samme øyeblikk ankommer et helikopter flyplassen, og ber om landingstillatelse. Tårnet ber helikopteret fjerne seg fra landingsområdet.

Det er denne ordren som kan ha vært skjebnesvanger. Fasulo svarer nemlig at han har forstått, og flyr inn mot byen. Både tårnet og helikopteret forsøker å få kontakt med Fasulo, uten at det nytter.

Det var på Linate-flyplassen at 118 mennesker mistet livet da et SAS-fly kolliderte med et småfly på rullebanen i oktober. Flygelederne har siden blitt kritisert for sin rolle i ulykken og etterforskes av påtalemyndigheten i Milano.

Uklart

Samferdselsminister Pietro Lunardi sier at det uklart hvorfor Fasulo kjørte inn i Milanos høyeste bygning, men at etterforskerne tror han kan ha hatt et hjerteattakk eller blitt blindet av røyk fra en brann om bord i flyet. Etterforskerne skal heller ikke ha utelukket muligheten for selvmord.

I etterkant av SAS-ulykken ble italienske myndigheter kritisert for å være for slepphendte med informasjon og at de fungerte som rene ryktespredere. Mye av panikken torsdag skyldtes at Senatets president Marco Pera umiddelbart konstaterte at det dreide seg om en terroraksjon. Innenriksminister Claudio Scajola gikk senere ut og avkreftet disse opplysningene.

— All informasjon vi sitter inne med tyder på at det var en tragisk ulykke hvor tre personer mistet livet, sa Scajola.

De tre var piloten og to kvinnelige advokater som arbeidet i bygget. I tillegg fikk rundt 30 personer behandling for skader på sykehus.

Det kunne gått mye verre. De øverste etasjene var stengt for renovasjon og det var få folk på jobb så sent på dagen. Da flyet raste inn i bygningen var rundt 300 på jobb mot 1200 normalt.

Dårlig sikkerhet?

Mange ubesvarte spørsmål gjenstår etter at 11. septemberpanikken har lagt seg noe i Milano. Torino-avisen La Stampa spør blant annet hvordan et småfly kan fly uforstyrret inn i en bygning i sentrum av Italias finanshovedstad.

— Selvfølgelig var det en ulykke. Men hva om en selvmordsaksjonist hadde sittet i flyet i stedet for italiensk-sveitseren Luigi Fasulo, hvor mange døde hadde vi telt i dag da, spør avisen.

(NTB)

ULYKKE: Alt tyder på at krasjet i en skyskraper i Milano torsdag skyldes en misforståelse mellom piloten og flytårnet.