Spedbarnet lå i armene til sin mor da redningsfolk tirsdag ettermiddag kunne løfte henne ut fra bygningsrestene som hun har vært begravd i siden søndag. Etter et par timer var turen kommet til moren, deretter bestemoren.

Redningsmannskapene gravde i flere timer før de greide å hente ut den lille jenta, som har fått navnet Azra, fra familiens sammenraste hjem i byen Ercis sørøst i Tyrkia.

— Det er et mirakel. Vi har ventet i to dager. Vi mistet håpet da vi så bygningen, gråt Azras onkel Senol Yigit etter at babyen var hentet ut av ruinene.

Fant tiåring

Utslitte redningsmannskaper får ny energi for hver person som hentes ut av ruinene i live.

— Det var uvurderlig å finne noen i live. All utmattelsen er borte, sier Oytun Gulpinar, som leder redningslaget som fant Azra.

En ti år gammel gutt ble tirsdag reddet ut av ruinene av sitt hjem i Van-provinsen, viste en reportasje på fjernsynskanalen NTV. Gutten hadde ligget begravd i restene av huset i 54 timer.

Tidligere tirsdag ble en gravid kvinne og hennes to barn, samt en politimann og hans kone også reddet ut av ruinene.

Fortsatt letes det desperat etter overlevende, men samtidig stiger antall døde. Tirsdag var tallet på omkomne nådd 432 mennesker, og flere hundre er fortsatt savnet.

Fengselsbrann

Fangene i et fengsel i byen Van øst i Tyrkia har satt fyr på fengselet. De innsatte brukte tirsdag kniver og sakser i kamp med vokterne, melder nyhetsbyrået Reuters' medarbeidere i området.

Medarbeiderne fortalte tirsdag ettermiddag at de hadde hørt skyting inne i fengselet. Tidligere var det meldt at rundt 200 innsatte hadde rømt fra fengselet i kaoset som oppsto da regionen ble rammet av det voldsomme jordskjelvet.

Stor nød

Blant de overlevende er nøden stor, både på grunn av sorgen over alt det tapte, og den desperate humanitære situasjonen. Mange i de kurdiskbefolkede områdene anklager myndighetene for sen levering av både telt og annen nødhjelp.

— Vi har ingen telt. Alle bor utendørs. Van er i psykisk oppløsning, livet har stanset opp. Titusener er ute i gatene. Alle har panikk, sier Kemal Balci, en bygningsarbeider som venter på opplysninger om skadde venner ved et sykehus i Van.

Kald natt

Ifølge offisielle tall har 2.262 bygninger rast sammen, mens 1.301 personer er skadd. Men tallene er ikke fullstendige, og det arbeides fortsatt med å få oversikt over ødeleggelsene i mer avsidesliggende strøk.

Titusener av innbyggere i byene Ercis og provinshovedstaden Van er hjemløse og må tilbringe de kjølige nettene i telt, i bilene sine eller under åpen himmel. Noen samler seg rundt bål for å varme seg, samtidig som de følger med på arbeidet med å finne overlevende.

Mens noen familier forbereder seg på å gravlegge sine kjære, har andre ikke gitt opp håpet om å se barn, søsken, ektefeller og foreldre igjen. De står standhaftig ved ruinene og trygler redningsarbeidere om å fortsette letingen.

For få telt

Tyrkias Røde Halvmåne har så langt delt ut 13.000 telt og regner med å få på plass midlertidige hjem for 40.000 mennesker.

Jordskjelvet rammet et område som allerede er hardt prøvet på grunn av konflikten mellom regjeringen og kurdiske opprørere. De siste 30 årene har separatistopprøret krevd 40.000 liv.

— Vi slapp unna terrorisme, men nå er vi rammet av et jordskjelv, fastslår Osman Bayram, en 26 år gammel lærer som flyttet til Van for å komme seg unna volden på hjemstedet.

En 14 dager gammel jentebaby er reddet fra ruinene i Tyrkia. Redningsaksjonen skaper håp i byen Ercis.
REUTERS/SCANPIX