Russiske myndigheter har frigitt detaljene om Mirs dødsferd fredag morgen. Romstasjonen treffer sørlige deler av Stillehavet rundt 07:30 om morgenen. Bakkekontrollen mener den kan skrote den 15 år gamle stasjonen på en trygg måte. Metoden består av en rekke nøye planlagte bremsemanøvere, melder BBC News.

De ansvarlige for styrten informerer fremmede regjeringer og har definert et område som bør være fritt for skipstrafikk. Rundt 20 av Mirs totale masse på 137 tonn overlever styrten gjennom atmosfæren. Materialet treffer Stillehavet i drøyt 1.500 deler og med en fart nær lydens hastighet på 330 meter per sekund eller 1.188 kilometer i timen.

Etter planen treffer vrakrestene et område på 1,2 millioner km2 mellom New Zealand og Chile. Området er mer enn 3,5 ganger så stort som fastlands-Norge.

Tiden for Mirs tilbakevending til Jorden ble bestemt på tirsdag av sjefen for det russiske romfartsbyrået, Jurij Koptev. Bakkekontrollen fyrer opp rakettene og foretar de to første nedbremsingene klokken 00:33 og 02:00 fredag morgen. Etter at effekten av disse er analysert foretas den mest kraftfulle nedbremsingen omtrent klokken 05:00.

Den siste rakettoppfyringen skjer over Afrika og sender stasjonen i en bratt bane mot Stillehavet.(Origo)