En stri vind blåste snøværet sidelengs over gravplassen i Prekaze da statsminister Hashim Thaci la ned sine blomster i går ettermiddag.

Etter å ha kunngjort at uavhengigheten vil bli erklært i dag, søndag, dro den tidligere geriljalederen rett hit, en liten times kjøring nordover fra hovedstaden Pristina.

— Jeg er her for å vise respekt. Han er vår nasjons far, sa statsminister Thaci da Bergens Tidende møtte ham etter den iskalde seremonien.

Den uannonserte utflukten til den lille, fattige landsbyen var en påminnelse om at krigen med serberne på ingen måte skal glemmes, selv om Kosovo har fått sin uavhengighet.

Tross alle forsikringer om at den serbiske minoriteten skal være fullverdige borgere av det nye Kosovo: Den væpnede kampen mot Serbia har en avgjørende plass i den nye nasjonens historie, og statsministeren ser åpenbart ingen grunn til å dempe det inntrykket.

- Sang mens de kjempet

Mannen Thaci ville ære var UCK-kommandanten Adem Jashari og hans familie. Jashari-ene er det nærmeste Kosovo kommer en kongeslekt, og statsministeren bilkortesje dro rett videre til familiens hus inne i landsbyen etter kransnedleggelsen.

5. mars 1998 gikk store serbiske styrker i stilling rundt landsbyen og Adem Jasharis eiendom. Kommandanten var en av grunnleggerne av geriljahæren UCK, og hadde drevet væpnet motstand mot serberne gjennom det meste av 90-tallet.

Slaget raste i tre dager. Da det var over, lå både Adem Jashari og 55 andre familiemedlemmer igjen døde. Halvparten var kvinner, barn og gamle, ifølge den kosovoalbanske versjonen av begivenhetene.

— De sang mens de kjempet. Patriotiske sanger om landet vårt. De var forberedt på å dø i kamp, og visste hva de gjorde. Også barna, sier Murat Jashari (35), nevøen til kommandanten.

Han har akkurat takket statsministeren for besøket, og tar imot i et rom innredet for slike audienser.

- Var vår frigjører

Jashari-familien visste godt at serberne ville komme. De hadde slått tilbake to angrep tidligere, og flere prøvde å få dem til å rømme. Men de nektet; de ville forsvare sitt hjem, koste hva det koste ville.

Murat Jashari mistet sin mor, sin bestemor og bestefar, to onkler, to tanter og ni nieser og nevøer. Bare en niese og en nevø overlevde slaget. Selv bodde 35-åringen i Tyskland.

— I årene etter har familien vår blitt en slags målestokk på offervilje og tapperhet her i Kosovo, sier Jashari.

I Serbias øyne var den døde UCK-kommandanten en banditt og en terrorist.

Statsminister Thaci svarer slik på spørsmålet om hvilken rolle Adem Jashari spiller i Kosovos historie:

— Han var vår frigjører. Det er på grunn av ham at vi er der vi er i dag, sier Thaci, etter å ha klemt og håndhilst på landsbyboerne som er møtt frem i snøføyka.

To æresvakter i tynne røde uniformsjakker står i giv akt. Det svarte og røde albanske flagget står strakt ut fra flaggstengene på gravplassen. Kosovos nye flagg er ennå ikke vist frem offentlig; det er uansett lite trolig at det vil kunne konkurrere med den tunge symbolikken til det albanske flagget.

«Far, det er fullført»

Hashim Thaci var selv en av de politiske lederne i UCK-geriljaen, og kjente kommandant Jashari godt.

Dyrkingen av Jashari-familien synes grenseløs: De tre sønderskutte husene der storfamilien forskanset seg står slik de gjorde da slaget var over. Museumsgjestene kan studere kulemerkene, granathullene, den ifillerskutte parabolantennen og det bombarderte taket på nært hold, fra et stillas langs veggene.

I museumskiosken selger de bøker og andre Jashari-suvenirer. Et stort portrett av kommandanten, med gevær, geriljauniform og enormt skjegg, henger på utsiden, med teksten «Han lever».

Det samme portrettet, enda mye større, har hengt midt i Pristina i mange år. I forgårs kom det opp enda et kjempeportrett i hovedstaden, med påskriften «Far, det er fullført».

Frivillige fra verden over

Heltens nevø mener det er gode grunner for at kosovoalbanerne setter familiens offer så høyt: Historien om hvordan de hadde kjempet i tre døgn uten å overgi seg, satte i sving veldige følelser blant kosovoalbanere over hele verden.

Andre UCK-kommandanter har fortalt hvordan tusenvis av frivillige meldte seg utover våren og sommeren 1998. — Milosevic trodde det ville hjelpe å utradere familien vår, at det ville dempe kosovoalbanerne Så skjedde det motsatte. Adem Jashari visste hva han gjorde, sier nevøen.

TYVSTARTET: Feiringen av dagens uavhengighetserklæring var i full gang i Kosovos hovedstad Pristina i går kveld, med flagg, musikk og fyrverkeri.
GORM K. GAARE / EUP- IMAGES
KRIGSMINNE: Geriljakommandant Adem Jashari og 55 familiemedlemmer ble drept i et tre dager langt slag med serbiske styrker i 1998. Han er vår nasjons far, sa Kosovos statsminister Hashim Thaci etter å ha besøkt graven hans i går.
GORM K. GAARE / EUP- IMAGES