Politiet vet ennå ikke årsaken til brannen som utløste flere eksplosjoner i landsbyen Store Andst.

Det ble funnet en rekke krysantemumbomber, en type fyrverkeriraketter, som førte til at politiet besluttet å evakuere alle som bor nærmere enn 400-500 meter fra de brennende bygningene. Først etter flere timer fikk politi og redningsmannskap grønt lys for å jobbe innenfor evakueringssonen.

Innbyggerne på stedet ble først bedt om å holde seg inne på grunn av kraftig utvikling av giftig røyk.

— Våre folk på stedet sier at det er giftig røyk, fortalte Tamara Faigh ved redningstjenesten Falcks vaktsentral i Kolding.

— Vi råder folk til å gå inn og lukke dører og vinduer, fortsatte hun.

Tviler på ammunisjon

Ifølge et øyenvitne blåste gavlen på den ene kasernebygningen av og landet på en bil. Seks til åtte bygninger i den nedlagte kasernen skal være skadd, og flere vinduer i landsbyens hus er knust.

Kasernen har tidligere tilhørt sivilforsvaret, men bygningene ble solgt og tømt for flere år siden, ifølge avdelingssjef Poul Hørup i den danske beredskapsstyrelsen. Han tviler på at det er gammel ammunisjon som har eksplodert.

Bygningene har blant annet blitt brukt av et transportfirma etter at kasernen ble nedlagt og solgt.

Løp mot bygningene

Drønnet fra eksplosjonen i Store Andst fikk en lampe til å dette ned hos en nabo som bor omkring 400 meter unna. Flere ruter ble også knust i nabohyttene, forteller Viggo Kaspersen som bor med utsikt over den brennende kasernen. Han satt på kjøkkenet da brannen brøt ut.

— Det kom et dempet smell og huset ristet så lampen i vinterhagen hoppet av kroken og falt ned, sier han.

Kaspersen løp mot de brennende bygningene da det gikk opp for ham hva som hadde skjedd. På vei bortover krysset han en slette 100-200 meter unna kasernen hvor det lå trestykker spredt utover etter eksplosjonene. Da stanset han.

— Jeg turte jo ikke å gå bort. Det knitret, og det kom flere mindre smell, akkurat som om det fortsatt var fyrverkeri der inne, forteller han. (©NTB)