Antallet mennesker som sulter på Afrikas Horn nærmer seg nå 13 millioner. Det skriver den britiske avisen Independent on Sunday. Antallet sultrammede har steget betydelig de siste dagene og ukene, og ventes å stige fremover.

Ifølge FN er nå minst to millioner barn under fem år i regionen underernærte, og nærmere 30.000 barn er nå døde av sult, skriver aftenposten.no

Ett av disse er 12 måneder gamle Liin Muhumed Surow. Hun døde natt til lørdag av underernæring — 25 dager etter at familien hennes nådde flyktningleiren Dadaab i Kenya, rundt 10 mil fra grensen til Somalia.

- Trodde ikke jeg skulle miste et barn

Flere titalls flyktninger deltok i Liins begravelse i utkanten av Dadaab.

- Jeg trodde ikke jeg skulle miste et barn da jeg kom til dette landet, sier faren Muhumed Surow, som sitter sønderknust på huk noen meter fra graven.

-Jeg sa til meg selv at Kenya er et fredelig land. Men da jeg kom hit, fant jeg et dårlig land, hvor vinden blåser hele tiden. Det påvirket barna. Det er årsaken til det triste du ser, sier Surow til nyhetsbyrået Associated Press (AP).Men sønnen Alaso (3) har overlevd. Og to dager tidligere fødte kona hans, Hamaro Mohamed, en liten sønn.

— Tapet av datteren min er vondt og trist. Jeg kan ikke gjøre noe med det. Men jeg ber til Gud om at han gir meg en god erstatning som lever et langt liv, sier den 24 år gamle moren.

APs reporter i leiren har møtt flyktninger som har måttet ta umenneskelige valg om å sette igjen syke og sultende barn i veikanten for å dø - for at resten av familien skulle klare reisen. Flere har mistet mange familiemedlemmer på veien.

Kommer seg

Men mange klarer seg og får god hjelp når de kommer til leiren.

- Presset på leirene er stort, og situasjonen er vanskelig, sier Leni Stenseth i Norges Røde Kors. Her fra flykningeleiren Dadaab i Kenya. FOTO: AP

Syv måneder gamle Minhaj Gedi Farah ble et symbol på sultkatastrofen da bildet av det utmagrede ansiktet hans gikk verden rundt. Minhaj veide bare 3,2 kilo da han ankom leiren. Etter 11 dager på feltsykehuset har han lagt på seg 600 gram, og er betydelig kvikkere, selv om han fortsatt er langt under normalvekten til jevnaldrende babyer. — Tilstanden hans er stabil, og han kommer seg fint, sier doktor John Kiogora fra International Rescue Committee, som har behandlet gutten siden han ankom leiren.

Ifølge legen er det ikke lenger fare for at Minhaj blir en del av den dystre dødsstatistikken på Afrikas Horn.

Ifølge AP kommer det daglig rundt 1500 slitne, sultne og traumatiserte flyktninger til leiren Dadaab, og kapasiteten er i ferd med å sprenges. Mange dør av sult, blir robbet eller voldtatt på veien til leirene.

Matstasjoner

Derfor jobber Røde Kors nå på spreng for å hjelp inn i de hardest rammede områdene for å hindre at flere mennesker legger ut på flukt.

— Vi har tilgang i hele området som ligger sør og sentralt i Somalia, der FN har erklært hungersnød. Vi har nå fokus på å få hjelpen inn i disse områdene i tilstrekkelige mengder, for å redde liv og for å hindre at flere mennesker legger på flukt. Det innebærer i seg selv en stor risiko, og situasjonen i leirene er vanskelig, sier utenlandssjef Leni Stenseth i Norges Røde Kors til Aftenposten.no. Hun sier Røde Kors gjennom den lokale partneren Somalia Røde Halvmåne nå har matstasjoner utplassert i de verst rammede områdene, der al Shabab-militsen styrer. I disse områdene har FN betegnet situasjonen til alvorlighetsgrad fem på en skala fra en til fem.

I Mogadishu og områdene nord for hovedstaden har situasjonen fått alvorlighetsgrad fire.

-Vi har også folk i Mogadishu og nordover. Der er situasjonen noe bedre, fordi flere organisasjoner har tilgang og det er lettere å komme til. Men det betyr ikke at vi har nok på plass i disse områdene - alle jobber for å øke tilførselen av mat og vann, sier Stenseth.

- Må mobilisere

Det internasjonale Røde Kors kom før helgen med en appell der bevegelsen sa at den vil trenge rundt en halv milliard norske kroner i tiden fremover. Dette beløpet skal holde liv i en million mennesker i de hardest rammede områdene i tre måneder fremover.

Lørdag opplyste flere norske hjelpeorganisasjoner til Aftenposten.no at de merket en sterk økning i givergleden blant nordmenn. Norges Røde Kors hadde inntil fredag fått inn 8,5 millioner kroner.— Men det internasjonale giversamfunnet må mobilisere. Vi regner med at det fortsatt tar noe tid før bidragene kommer inn i en størrelsesorden så vi ser at det virkelig monner, sier Stenseth.

Selv om stadig flere åpner lommebøkene sine og gir til de sultrammede, er det ikke alle som virker å ha innsett det prekære i situasjonen.

En donorkonferanse blant landene i Den afrikanske union, som skulle vært avholdt tirsdag, ble utsatt med to uker. Ifølge Independent skal grunnen være at statslederne mente de måtte få lenger varsel. Konferansen var varslet to uker i forkant.

Utredninger

- Hvor mange utredninger trenger man? Det er åpenbart at situasjonen er desperat og at vi trenger å få mer mat frem til folk. Verden har så mye informasjon, men hjelpen kommer ikke, sier leder for Islamic Reliefs kriseprogram i Somalia, Hassan Liban, til avisen.

Røde Kors har matstasjoner spredt rundt i de verst rammede områdene for å unngå at enda flere tar den farefulle ferden til flykningeleirene. Her har en familie hentet sine rasjoner utenfor leiren Dadaab i kenya. FOTO: AP

Han forteller om sterke scener som utspiller seg i flykningeleirene.— I dag, i en av leirene i Mogadishu, fant vi en bestefar som leste Koranen for sitt ett år gamle barnebarn. Han ga ham de siste ritualene. Vi spurte hvorfor han ikke tok gutten til sykehuset, og han svarte at da måtte han forlate gruppen med andre desperat underernærte barn han passet på.

— Vi tok ham til sykehuset så fort vi kunne, men han døde før vi kom frem, forteller Liban.

Muhumed Surow sørger over tapet av datteren Liin (1) utenfor flyktningeleiren Dadaab i Kenya lørdag.
AP
Slik så Minhaj Gedi Farah (7 mnd) ut da han ankom flyktningeleiren i slutten av juli.
Etter ti dager på sykehus har Minhaj kommet seg betraktelig.
AP