Øyenvitner forteller at de så en hvit bil kjøre tvers gjennom en barriere foran hotellet før en sikkerhetsvakt skjøt mot bilen og den eksploderte.

Tjukk, svart røyk veltet fram fra en annen brennende bil utenfor hotellet og tåkela området omkring, mens amerikanske helikoptre sirklet over stedet og hylende ambulanser og brannbiler raste til åstedet.

Eksplosjonen var så kraftig at en sikkerhetsvegg av betong utenfor hotellet veltet over ende, mens butikkvinduene nedover hele gaten ble smadret. Også underetasjen i bygningen ved siden av hotellet tok fyr.

En AFP-journalist forteller at han så blodige kroppsdeler på gaten over 100 meter fra hotellet, mens CNNs reporter sier han kjente eksplosjonen i Palestine Hotel fire kvartaler unna Baghdad Hotel.

Forvirring

Søndag ettermiddag hersket det forvirring omkring hvor mange som ble drept i bombeangrepet. Ifølge en talsmann for den amerikanske okkupasjonshæren, oberst Peter Mansoor, ble minst seks mennesker drept og ti skadd.

En politimann på stedet sa at minst ti irakiske politimenn og sikkerhetsvakter var blitt drept, mens ansatte på hotellet opplyste at fem eller seks lik lå på gårdsplassen.

Et medlem av det irakiske styringsrådet, Muwaffak al-Rubai, sier at minst sju mennesker ble drept i angrepet. Flere medlemmer av det USA-innsatte styringsrådet skal bo på hotellet, men ifølge al-Rubai var det bare ham selv som var til stede da det smalt.

Det var også uklart om det var snakk om en eller to bilbomber. Ifølge en politimann på stedet ble en bil kjørt av en selvmordsbomber, mens en annen bil sto parkert utenfor hotellet, fylt med sprengstoff.

Den amerikanskledede administrasjonen i Irak anklaget søndag Saddam-lojale opprørere for å stå bak angrepet.

Hovedkvarter

Ifølge nyhetsbyrået Reuters blir Baghdad Hotel brukt av amerikanske etterretningsoffiserer og annet sikkerhetspersonell, mens BBC melder at hotellet blant annet benyttes som kontorer for styringsrådet i den irakiske hovedstaden, og til å huse utenlandske leverandører som arbeider for den amerikanske administrasjonen.

De amerikanske styrkene hadde satt opp betongblokker rundt hotellet i et forsøk på å sikre stedet, etter angrepet på FNs hovedkvarter i Bagdad den 19. august, da 22 mennesker ble drept.

De irakiske sikkerhetsfolkene som holdt vakt utenfor hotellet ble raskt erstattet med amerikanske soldater, som forsøkte å holde folk unna åstedet. Soldatene hindret også hotellets gjester i å forlate hotellet.

Mange angrep

Søndagens bombeangrep er det siste i en lang rekke blodige aksjoner i Irak. Blant de mest alvorlige er, foruten FN-angrepet, bilbomben som ble sprengt i den hellige byen Najaf den 29. august som krevde 82 menneskeliv, blant dem sjia-muslimenes åndelige leder Mohammad Baqer al-Hakim.

Torsdag ble åtte mennesker drept i et angrep på politistasjonen i Sadr-bydelen i Bagdad.

En av bombene gikk trolig av i denne bilen som brenner på utsiden av Bagdad hotell i hovedgaten Sa'adoun i den irakiske hovedstaden.
REUTERS