Ulykken skjedde ved 6.45-tiden i morges, på en rett veistrekning i nærheten av Rasbo nord for Uppsala.

— Minst seks er døde, bekrefter den svenske redningstjenesten overfor Aftonbladet.se

Ifølge svensk politi skal begge bussene ha vært fulle av passasjerer.

Seks døde

— Seks er døde, ni er alvorlig skadd. Og så er det flere titall passasjerer med lettere skader, opplyser Mikael Thunberg ved redningstjenesten i Uppsala.

Senere meldinger går ut på at minst 12 personer skal være alvorlig skadd. Fire er fraktet i luftambulanse til Karolinska sjukhuset i Solna og til Södersjukhuset i Stockholm, ifølge aftonbladet.se.

Passasjerene som er alvorlig skadd, er nå ført bort fra stedet og får behandling på sykehus i området.

De som er lettere skadd føres til et forsamlingshus i nærheten, der de får behandling.

Fastklemt

Et vitne sa tidligere i morges til aftonbladet.se at flere passasjerer satt fastklemt i bussene, mens døde fortsatt lå på bakken rundt vrakene.

— Jeg hører hvordan de skriker inne i bussen som jeg står nærmest, sier kvinnen.

Alle overlevende skal nå være tatt ut av bussvrakene og fraktet vekk fra ulykkesstedet.

Ved halv ni-tiden kom en stor kran til stedet. Den skal brukes til å løfte på bussvrakene, for å utelukke at omkomne eller skadde ligger under bussene.

Begge bussene skal være helt knust, på den ene er hele den ene langsiden borte.

Redningsmannskaper fra hele området er tilkalt til katastrofestedet. Omkring ti ambulanser og et helikopter var på plassen klokken halv åtte.

Nullføre

Begge de to bussene skal ha vært nesten fulle av passasjerer. De to bussene tilhører begge Upplands lokaltrafik, og kom fra hver sin retning på samme rute. Ifølge TV4s reporter på stedet ser det ut som de har frontkollidert.

Det er foreløpig uklart hva som har forårsaket ulykken, men det skal være omkring null grader, snø og glatt i området. Enkelte vitner har også ment at et tredje kjøretøy forårsaket ulykken. Politiet vil nå sette i gang etterforskning for å finne ulykkesårsaken.

– Vi vil gjennomføre tekniske undersøkelser, og vi kommer til å koble inn en havarikommisjon for å finne ut hva som er skjedd, sier Christer Nordström, pressetalsmann for Uppsala-politiet til aftonbladet.se.

Uppsala kommune har satt i verk sitt kriseapparat for å ta seg av passasjerer og pårørende. Ti personer fra kommunens krisegruppe er på vei til stedet der passasjerene er samlet.

— Vi kommer til å gi dem noe varmt å drikke, muligheten til å snakke med noen, og et varmt sted å være, sier Hans Eriksson i Uppsala kommune til Sveriges radio Uppland.

Fredrik Sandberg
Staffan Claesson