Minst ni personer er drept og 250 såret i sammenstøt mellom etniske albanere og serbere i byen Mitrovica i Kosovo, ifølge sykehuskilder. Norske styrker er satt i beredskap.

Fem av de drepte er albanere, opplyser legen Adem Mura ved det lokale sykehuset i Mitrovica til nyhetsbyrået AFP. To av dem er drept av skudd. Også to serbere skal være drept i sammenstøtene. Ifølge Mura døde to av ofrene på sykehuset i Mitrovica, mens to døde etter at de var brakt til sykehuset i provinshovedstaden Pristina. En person skal ha blitt drept da en håndgranat ble kastet inn i en menneskemengde.

Ifølge Mura er tilstanden svært alvorlig for rundt 20 av de sårede som alle er brakt til Pristina, om lag 60 kilometer lenger sør.

Franskmenn såret

Blant de sårede er elleve franske soldater som deltar i den internasjonale KFOR styrken. For tre av dem er tilstanden alvorlig.

Sammenstøtene er de verste på over ett år i FN-kontrollerte Kosovo, som formelt er en del av Serbia og Montenegro.

— Situasjonen er helt sinnssyk, sier en talskvinne for FN-politiet til nyhetsbyrået Reuters. - Dette kommer til å bli svært alvorlig.

Både FN-politi og styrker fra den NATO-ledede KFOR-styrken ble satt inn med flere titall pansrete kjøretøyer for å få kontroll med situasjonen og gjenopprette ro og orden. To av FNs politibiler ble satt i brann. FN-politiet i byen skjøt med gummikuler og brukte tåregass for å få kontroll over en gruppe rasende albanere.

Norske styrker

Norske KFOR-styrker er ikke satt inn i Mitrovica onsdag, men deler av den norske styrken er satt i beredskap dersom det skulle bryte ut uro i hovedstaden Pristina, får NTB opplyst i Fellesoperativt hovedkvarter på Jåttå ved Stavanger.

— Men deler av den norske styrken utgjør KFORs utrykningsstyrke, og den vil bli satt inn i Pristina dersom det skulle bryte ut uro der, sier oberstløytnant Tore Idsøe ved Jåttå-hovedkvarteret til NTB.

Han tilføyer at man ikke har indikasjoner på at det vil skje, men at en beslutning om dette alt er fattet hvis det skulle bli aktuelt.

Deler av den norske KFOR-styrken utgjør KFORs utrykningsstyrke og settes inn over hele Kosovo etter behov. Oppgavene har omfattet grensekontroll, leting etter våpen og klarering av områder for miner og eksplosiver. Tidligere denne uka ble den norske styrken satt inn for å bevokte boligen til president Ibrahim Rugova etter at boligen ble angrepet med håndgranater.

Spredning?

Kirkens Nødhjelps stedlige representant i Kosovo, Anne Caroline Tveøy, opplyser til NTB at situasjonen er spent flere steder, og at veier har vært stengt i deler av Kosovo siden onsdag morgen.

— Serbere jeg kjenner i landsbyen Gracanica nær Pristina sier på telefon at de er redde og frykter at albanere skal storme husene deres og sette fyr på boligene, sier Tveøy.

Kirkens Nødhjelp har stengt begge sine kontorer på sørsiden og nordsiden i Mitrovica på grunn av uroen, opplyser hun.

Tveøy reiste onsdag morgen fra Pristina til Beograd og måtte kjøre store omveier fordi flere veier var stengt av KFOR. Mange steder mobiliserte albanere for å dra til Mitrovica og protestere etter at tre albanske barn druknet tirsdag. En fredelig demonstrasjon var planlagt.

Radiostasjonen B 92 i Beograd rapporterer med henvisning til nyhetsbyrået Beta at det også er brutt ut uro i landsbyen Caglavica i nærheten av Pristina, og at minst to serbiske hus i landsbyen er satt i brann av albanere.

Tirsdag ble en 18 år gammel serber alvorlig såret etter å ha blitt truffet av tre skudd fra en forbipasserende bil som serberne antar ble kjørt av albanere. 18-åringen ble fraktet til sykehus i Mitrovica, der onsdagens omfattende sammenstøt skjedde.

Situasjonen i Caglavica skal ha roet seg etter sammenstøt mellom KFOR-styrker og albanere, men betegnes fortsatt som spent. Det blir også meldt om spenning i Lipljan, sør for Pristina, og Pec, vest for provinshovedstaden.

Barn druknet

Sammenstøtene begynte onsdag formiddag. Mange av de etniske albanerne i Mitrovica er rasende etter at tre albanske barn druknet tirsdag. En utbredt oppfatning er at barna ble jaget av serbere ut i en flommende elv.

To av barna på henholdsvis 11 og 12 år er funnet druknet, mens en 9-åring fortsatt er savnet. Et fjerde barn, en 13 år gammel gutt, fortalte på lokalt TV hvordan han bar sin yngre bror på ryggen over elven Ibar før broren glapp taket og forsvant.

Folk sto onsdag på hver sin side av elva Ibar mens de skjøt på hverandre med Kalasjnikov-rifler og revolvere, ifølge nyhetsbyrået Reuters.