Minst syv landsbyer er rammet, og tre av dem er delvis oversvømmet av slammet. Ungarske myndigheter erklærte tirsdag unntakstilstand i tre fylker vest i landet som følge av det giftige utslippet 160 kilometer vest for Budapest.

Katastrofen skjedde da et damanlegg for slam fra produksjon av aluminiumoksid på fabrikken Ajkai Timfoldgyar brast mandag

Fire personer er bekreftet omkommet, blant dem to barn på ett og tre år. I tillegg er seks andre savnet og rundt 120 personer skadet. Unntakstilstand er innført i fylkene Veszprém, Gyor-Moson-Sopron og Vas.

Druknet i slammet

Det antas at de omkomne har druknet i det røde og giftige slammet.

Flere hundre mennesker er evakuert, ifølge den nasjonale krisemyndigheten NDU.

Rundt 600.000 — 700.000 kubikkmeter slam rant ut fra damanlegget.

En rekke personer er kjørt til sykehus, og for åtte av de skadede skal situasjonen være alvorlig. Myndighetene frykter at dødstallet skal stige.

Ordfører i byen Devecser forteller til nyhetsbyrået MTI at mellom 80 og 90 personer er fraktet til sykehus med kjemiske brannsår og øyeirritasjoner.

Alkalisk reaksjon

Slammet fra aluminiumsproduksjonen inneholder tungmetaller som bly og sterkt etsende stoffer. Det er også er svakt radioaktivt. Inhalering av støv fra slammet kan forårsake lungekreft, opplyser NDU.

Slammet forårsaker en alkalisk reaksjon på huden, som man må forsøke å nøytralisere ved å skylle med masse vann.

Ifølge legen Peter Jakabos kan mange av sårene ta dager å oppdage. Og det som ser ut som overflate sår, kan senere gjøre skade lenger ned i vevet.

- Miljøkatastrofe

  • Dette er en miljøkatastrofe, sa Zoltan Illes i det ungarske miljøverndepartementet da han besøkte området tirsdag.

Ifølge Illes er ulykken det verste giftutslippet noensinne i Ungarn.

Myndighetene helte tirsdag flere tonn med masse i elven Marcal i et forsøk på å nøytralisere den giftige massen.

Nesten 500 polititjenestemenn og soldater, inkludert seks kriseteam er sendt til stedet, melder BBC.

Papirer beslaglagt

Ungarsk politi har innledet etterforskning av ulykken, og de har tatt beslag i papirer hos selskapet MAL Zrt, som eier damanlegget.

Selskapet sier de har fulgt reglene, at det ikke har vært noen indikasjoner på at det skulle kunne skje en ulykke og peker på at 98 prosent av slammet fortsatt befinner seg i anlegget.

Det er uklart hva som har forårsaket ulykken, men kraftig regn de siste dagene kan ha vært en medvirkende årsak.

Redningsmannskaper jobber på spreng for å begrense skadene fra et giftig utslipp fra en fabrikk vest i Ungarn. Det er erklært unntakstilstand i tre fylker. Foto: REUTERS / Bernadett Szabo / SCANPIX

BERNADETT SZABO