Brannen brøt ut like etter midnatt i en bygning med over hundre celler som huser blant andre narkotikasmuglere og personer som skal utvises fra Nederland. Brannmannskapene fikk flammene under kontroll først fire timer senere.

– De elleve som døde, var innsatte, sa borgermester Michel Bezuijen på en pressekonferanse torsdag morgen.

Ulovlige innvandrere

En talsmann for påtalemyndigheten, Martin Bruinsma, presiserte at de omkomne oppholdt seg ulovlig i Nederland.

Ytterligere 15 personer kom til skade, blant dem også brannmenn og politifolk, sier polititalsmann Rob Stenakker ved Schiphol. Politiet fryktet tidlig torsdag morgen at tallet på omkomne kunne komme til å stige.

Brannårsaken er foreløpig ikke kjent. Det skal ha oppholdt seg rundt 350 personer i politiets varetekt da brannen brøt ut, og 43 av dem befant seg i den delen av bygningen hvor brannen startet.

Noen av de innsatte kunne vende tilbake til cellene etter at brannen var slukket, mens andre ble overført til et fengsel utenfor Utrecht. Det er uklart om noen av de innsatte kan ha klart å rømme under brannen.

Overlevde

En av de innsatte som overlevde brannen, sier i et intervju med nederlandsk radio at det tok for lang tid før vaktene slo alarm.

– Vi forble innesperret i bygningen. Vi skrek til vi ble hese, sier en uidentifisert overlevende til Nederlands Radio 1, og la til at de innsatte hamret på dørene for å tiltrekke seg vokternes oppmerksomhet.

Bezuijen opplyste på pressekonferansen at celledørene bare kunne åpnes manuelt, en og en av gangen. Ti eller tolv celler i ving 24 ble ødelagt i brannen. Borgermesteren la til at en uavhengig gransking av brannen vil bli gjennomført i tillegg til den rettslige. Påtalemyndighetens talsmann mente at redningsoperasjonen hadde kommet raskt i gang.

BBC melder at det også tidligere har brutt ut brann i bygningen. Den første brannen fant sted like etter at bygningen ble åpnet for tre år siden. Det skal også ha vært en liten brann siden det.