Sjåføren som kjørte bussen var en palestiner fra Gaza, melder politiet.

I tillegg til de sju drepte skal minst ti være skadd. Landets politisjef Shlomo Aharonishky forteller til israelsk radio at politiet forfulgte bussen til den stoppet etter å ha kollidert med en lastebil.

Flere skudd ble avfyrt i det øyeblikk bussen stoppet. Sjåføren inne i bussen ble tydeligvis alvorlig såret. Vi forsto ganske fort at vi hadde med et angrep å gjøre, sa Aharonishky. Tidligere meldte israelsk radio at sjåføren var blitt skutt og drept.

«Helt bevisst» Ifølge øyenvitner må den palestinske sjåføren ha visst hva han gjorde, da han styrte bussen sin inn i en kø med ventende passasjerer på et stoppested. I tillegg til de sju drepte, skal 18 mennes-ker ha kommet til skade, enkelte av dem alvorlig. Tre av dem som ble alvorlig skadd skal være kvinnelige israelske soldater.

En talsmann for den påtroppende statsministeren Ariel Sharon sa at Sharon vil prioritere sivile israeleres sikkerhet foran alt annet.

— Nok en gang er det blitt bevist at slik palestinerne ser det, er det ingen forskjell mellom (den jødiske bosettingen) Netzarim, Vestbredden, grensen mellom Libanon eller hjertet av Israel, skal Sharon ha sagt. -Hans første mål er nå å sørge for at vanlige israelere igjen kan føle seg trygge, tilføyde talsmannen.

- Barak har ansvaret - Baraks regjering bør ikke skylde på andre enn seg selv for det som skjedde. Vold avler vold, så enkelt er det, sa Ahmed Abdel-Rahman, som er en medarbeider av palestinernes president Yasser Arafat. Han framholdt at palestinerne har mistet all tålmodighet med israelernes fortsatte «aggresjon» og «krig».

— Den eneste måten å stanse slike handlinger på, er at israelerne slutter å okkupere palestinske områder og stanser bombardementene av palestinske byer, landsbyer og flyktningleirer, fortsatte Abdel-Rahman. Flesteparten av de nesten 400 menneskene som er drept i den nye urobølgen de siste fem månedene, var palestinere.

Hamas raser Den ytterliggående palestinske Hamas-bevegelsen framholdt også at bussmassakren ved Holon sør for Tel Aviv var en reaksjon på israelernes vold mot palestinerne.

-Dette er det palestinske folks svar på de ødeleggende holdninger Israel viser overfor palestinernes krav på selvsagte, grunnleggende rettigheter, het det i en erklæring fra Hamas onsdag morgen.

FNs Midtøsten-utsending Terje Rød-Larsen advarte tirsdag om at økonomisk nød blant palesti-nerne kan gjøre den eksplosive situasjonen i området enda farligere. Han oppfordret derfor isra-elerne til å oppheve sine drastiske økonomiske straffetiltak mot de palestinske selvstyremyndighetene.

Den israelske hæren har i varierende grad stengt av Vestbredden og Gazastripen for fri ferdsel innad og utad. Grensene mot de selvstyrte palestinske områdene ble lukket etter at den nye voldsbølgen brøt ut i slutten av september i fjor.

NTB