I alt 117 personer skal ha vært om bord i helikopteret som krasjet utenfor Tsjetsjenias hovedstad Groznyj, like ved det russiske forsvarets hovedkvarter i Khankala.

Opplysningene om årsaken til krasjet er foreløpig motstridende.

Tsjetsjenske opprørere skriver på sin internettside at det var de som skjøt ned helikopteret. De første meldingene fra anonyme militære kilder i Tsjetsjenia tydet også på at helikopteret krasjet etter å ha blitt angrepet:

— Helikopteret styrtet etter at det ble truffet av en rakett eller kraftig ild fra maskingeværer, sier en ikke navngitt kilde til Interfax.

Straks etter tilbakeviste en talsmann for forsvarsdepartementet opplysningen. Ifølge Nikolaj Derjabin skyldtes ulykken en motorfeil.

— Motoren tok fyr da helikopteret skulle lande. Det var tvunget til å nødlande, sa Derjabin til den russiske TV-kanalen ORT.

Transporthelikopteret var av typen Mi-26 og ett av de største i verden.

Russiske styrker rykket inn i Tsjetsjenia for å slå ned det separatistiske opprøret i oktober 1999. Siden den gang har tusenvis av russiske soldater og opprørere mistet livet. Ifølge Russlands egen statistikk har 4500 soldater blitt drept. Helsingforskomitéen rapporterte nylig om omfattende bortføringer og drap på tsjetsjenske menn.

(NTB)

STORT: Transporthelikopteret som krasjet i Tsjetsjenia mandag er blant verdens største og kan ta over 100 passasjerer. Bildet viser russiske soldater som går om bord i et Mi-26-helikopter utenfor Groznyj for om lag en måned siden.
Foto: Reuters/SCANPIX