• Se bildeserie øverst. Myndighetene i Oklahoma har nedjustert antall bekreftede døde etter tornadoen fra 51 til 24. I tillegg skal ytterligere 40 være funnet døde i ruinene av de mange ødelagte bygningene..

20 av de omkomne var barn som befant seg i Plaza Towers-skolen, en av to barneskoler som ble jevnet med jorden av tornadoen.

Fire av de omkomne tilhørte samme familie og hadde søkt tilflukt fra de voldsomme naturkreftene i en fryseboks. Den yngste var bare noen måneder gammel, melder den lokale fjernsynsstasjonen KFOR.

Over 230 skadde

Tornadoen var over tre kilometer bred og tok med seg alt i dens vei.

Sykehusene i området hadde natt til tirsdag tatt imot over 230 skadde, 70 av dem barn. Men det er ventet at tallet vil stige når dagslyset kommer. Ett av sykehusene er også ødelagt etter å ha fått de to øverste etasjene revet vekk av tornadoen.

REDDET: En kvinne dras ut av ruinene i Plaza Towers School.
Lærere bære bort barn fra Briarwood Elementary skolen etter at en tornado ødela skolen i sør Oklahoma City, mandag 20. mai 2013.
SCANPIX

Lokale myndigheter frykter også at tallet på omkomne vil stige, ettersom et ukjent antall fortsatt er savnet i ruinene av sammenraste hus.

Savnet i ruinene

Redningsmannskaper kjempet mandag kveld en desperat kamp mot klokken i sin jakt på overlevende i ruinene.

President Barack Obama ringte natt til tirsdag Oklahomas guvernør Mary Fallin og erklærte samtidig katastrofetilstand i delstaten. Det innebærer blant annet et løfte om føderal støtte i form av billige lån til gjenreisingen.

Det bor minst 55.000 mennesker i Moore, og fjernsynsbilder tatt fra lufta vise hvordan tornadoen fullstendig har jevnet store områder med jorden.

38.000 mennesker er i tillegg uten strøm, og mørket vil bidra til å gjøre redningsarbeidet vanskelig.

— Rystende

Oklahomas viseguvernør Todd Lamb er rystet over tornadoens ufattelige herjing.

— Det er helt rystende, dette er forferdelig. Mange har omkommet, mange har fått alvorlige skader, men vi vet ennå ikke hvor mange, sier han til ABC News.

— Skoler er jevnet med jorda, et sykehus er truffet, hele nabolag er feid bort. Vi kjenner ikke antallet, men dette er stort og det er forferdelig, sier Lamb.

Et sykehus i området opplyser å ha mottatt 19 skadede, men venter langt flere. Tilstanden til flere av de skadede ved Integris Southwest Medical-sykehuset er kritisk.

Vandrer i gatene

Moore er hjem for 55.000 mennesker og opptak fra helikopteret til KFOR viser hvordan store områder er lagt helt flate.

Forvirrede mennesker vandrer i gatene, ute av stand til å finne igjen sine egne hjem. Livredde hester og hunder løper også i panikk blant ruinene, og scenene er nærmest ubeskrivelige.

Flyfoto fra Moore, Oklahoma viser restene av hus og bilder som ligger spredt etter tornadoens herjinger
AP
Hele nabolag ved Moore, Oklahoma ligger i ruiner etter at tornadoen passerte
AP Photo/KFOR-TV

Utallige hustak er skrellet av og biler er kastet rundt i gatene som leketøy av tornadoen, som rammet i minst 3 kilometer bredde.

Etter å ha rasert deler av Moore fortsatte tornadoen sin ville ferd øst for Oklahoma City, med retning byen Meeker.

Søkte tilflukt

Norske Per Einar Fon var bare én kilometer unna da tornadoen rammet og måtte rømme ned i husets tilfluktsrom sammen med kona og tvillingdøtrene på fire år, skriver VG.

45-åringen er for tiden på ferie hos svigerforeldrene i Oklahoma City sammen med kona Cynthia Mari Fon og deres fire år gamle tvillingdøtre Kimberly Ann og Liv Kjersti.

— Svigerforeldrene mine har tornadorom i huset, så vi var der i 45 minutter. Det var som å høre et stort godstog komme, og haglene var store som tennisballer, forteller Fon på telefon til avisen.