Minst 58 mennesker er skadd i ulike sammenstøt, flere av dem i skyting mellom ulike grupper.

Svart røyk hang over hovedstaden Beirut fra brennende bildekk mens opposisjonen, anført og dominert av den sjiamuslimske gruppen Hizbollah, stengte hovedveier i byen, blant annet veiene til havnen og den internasjonale flyplassen.

Streikeorganisatorer fra Hizbollah opererte på motorsykler med svarte masker over ansiktet og holdt kontakt med et senter med walkie-talkies.

To norske statsråder avlyste tirsdag sine reiser til Libanon.

Minst tolv skutt

Minst 58 mennesker er skadd i de landsomfattende urolighetene, opplyser politiet til nyhetsbyrået AFP

Flere steder ble mennesker skutt, og for en av de sårede skal situasjonen være alvorlig. Han ble truffet i sammenstøt mellom aktivister fra den regjeringsvennlige bevegelsen Framtid og tilhengere av det syriskvennlige partiet SSNP (Syriske sosialnasjonalistiske parti) i den kristne landsbyen Halba i nord. Fem andre tilhengere av regjeringen skal ha blitt såret i hendelsen.

Tidligere på dagen skjøt en væpnet mann mot demonstranter i den kristne byen Byblos og såret tre før han ble arrestert. To demonstranter ble såret i byen Batroun, og et medlem av SSNP ble truffet i hodet av en kule nær fjellandsbyen Sofar.

Regjeringens avgang

Hizbollahs leder Hassan Nasrallah ba alle libanesere streike tirsdag for å presse regjeringen til å gå av. Statsminister Fouad Siniora ba folk om å ignorere Hizbollahs oppfordring og gå på jobben som normalt.

Trass i at både Nasrallah og Siniora ba folk avstå fra å bruke vold, var stemningen svært spent i Beiruts gater. Oppmøtet på jobb blir et tegn på styrkeforholdet mellom regjeringen og den Hizbollah-ledede opposisjonen.

Sikkerhetsstyrkene hadde ordre om å hindre at demonstranter forsøker å blokkere gatene, meldte BBC.

Ifølge statsminister Siniora ville hæren og sikkerhetsstyrkene sørge for at folk kunne komme seg på jobb.

Flere arabiske og andre internasjonale flyselskaper innstilte sine avganger til byen på grunn av protestene, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Avlyser reise

Utviklingsminister Erik Solheim (SV) og forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen (Ap) avlyser reisen til Libanon. De to statsrådene skulle reist fra Kypros til Libanon tirsdag, men reisen ble avlyst på grunn av forholdene rundt flyplassen i Beirut.

– Veien til og fra flyplassen er stengt. Man kan lande, men det er umulig å bli transportert noen steder, sier avdelingsdirektør Aud Lise Norheim til NTB.

Norheim kom til Libanon mandag og håper å reise hjem via Damaskus onsdag. – Det er brennende bål og tønner og alt mulig i veien til og fra flyplassen. Det er ganske dramatisk, men her i nærheten av ambassaden er det ikke så ille, sier Norheim som understreker at det ikke er på grunn av sikkerhetssituasjonen at statsrådene avlyser Libanon-turen.

Erik Solheim reiser returnerer direkte til Norge fra Kypros, mens Strøm-Erichsen fortsetter videre til Israel.