Angrepet er det blodigste siden en våpenhvile ble inngått i 2002.

– Det er små gutter, barn, kvinner og prester (blant de drepte), sier talsmann for forsvaret Prasad Samarasinghe.

Det er foreløpig uklart hvem som sto bak angrepet som fant sted i Anuradapura-distriktet, 200 kilometer nordøst for hovedstaden Colombo. Men en regjeringstalsmann legger skylden på Tamiltigrene LTTE.

Skolebarn

Flere titall sårede ble i all hast fraktet til et sykehus i nærheten etter eksplosjonen. De fleste av de drepte skal være singalesere.

– Det var over 50 passasjerer på bussen, inkludert skolebarn, sier politiinspektør Kingsly Ekanayake.

Fredsprosessen på Sri Lanka er inne i sin dypeste hengemyr siden våpenhvilen trådte i kraft i februar 2002. Rundt 500 mennesker er drept siden begynnelsen av april, og det er frykt for at det igjen skal bryte ut full borgerkrig.

– Ikke lyttet

Utviklingsminister Erik Solheim (SV) sa onsdag at partene i konflikten på Sri Lanka ikke har lyttet til rådene de har fått fra de norske fredsmeklerne. Solheim møtte onsdag sin kollega Mangala Samaraweera i Oslo.

– Vårt hovedbudskap var at partene nå må ta noen initiativer for å bringe fredsprosessen fremover. De har ikke lyttet til våre råd, og de har ikke brukt de anledningene vi har skapt de siste månedene, sier Solheim til NTB.

– Nå er det på en måte de – enten regjeringen eller Tigrene, eller aller helst begge – som må ta noen vesentlige skritt for å få fredsprosessen framover. Situasjonen med fem til ti drepte hver dag er uutholdelig for oss alle, legger han til.