Blant de drepte er Tsjekkias ambassadør, Ivo Zdarek, som kom til Islamabad for bare en måned siden.

Det fryktes at det blir funnet mange flere døde i ruinene av hotellet, som var et populært møtested for vestlige besøkende og den pakistanske eliten før det ble lagt i grus av en enorm bilbombe lørdag kveld.

En stor lastebil fylt med 600 kilo sprengstoff ble brukt i angrepet, og 53 personer er bekreftet drept, melder innenriksdepartementet i Pakistan søndag. Det er meldt om 266 personer som er såret.

Mange mennesker hoppet i døden fra de øverste etasjene framfor å bli flammenes rov.

Verste på mange år

Attentatet er det verste i Islamabad siden landet sluttet seg til USAs krig mot terror. Angrepet skjedde kort etter at den nye presidenten, Asif Ali Zardari, som er innstilt på å kjempe en hard kamp mot al-Qaida og Taliban, holdt sin første tale til nasjonalforsamlingen bare noen hundre meter unna.

– Terror er en kreft i Pakistan, og vi er fast bestemt på å fjerne denne kreften fra landet, om Gud vil. Vi skal ikke la oss skremme av disse feigingene, sa Zardari i en TV-tale etter angrepet.

Analytikere tolker angrepet som en klar advarsel til landets nye ledere om å avbryte samarbeidet med USA om å jakte på Taliban og al-Qaida. Pakistans innenriksdepartement ga søndag al-Qaida skylden for selvmordsangrepet.

Ti meter dypt krater

Øyenvitner forteller at en lastebil eksploderte rett utenfor hovedinngangen til hotellet på et tidspunkt da hotellet var fullt av pakistanske familier som spiste sitt kveldsmåltid under ramadan.

Eksplosjonen var så kraftig at det oppsto et ti meter dypt krater i bakken, resepsjonen ble knust, og hele fasaden på hotellet ble ødelagt. Vinduer ble blåst ut i bygninger flere kilometer borte.

De fleste av de drepte skal være hotellansatte og taxi— og bussjåfører som ventet utenfor.

Myndighetene har gitt hæren ordre om å rydde branntomta, men søndag morgen var det ennå ikke mulig å lete etter omkomne og overlevende lengst inne i bygget fordi det fortsatt brant.

Skadet ambassadørboligen

Norges ambassadør i Islamabad, Aud Marit Wiig, sier til NTB søndag at det nå er klarlagt at ingen nordmenn er skadd eller direkte rammet av terroraksjonen.

En norsk kvinne bodde på hotellet, men hun er uskadd og i sikkerhet.

Arbeidet ved den norske ambassaden går som normalt og ingen er permittert som følge av eksplosjonen, opplyser Wiig.

– Vi har løpende kontakt med Utenriksdepartementet hjemme og med de stedlige sikkerhetsmyndigheter. I morgen (mandag) håper vi å få til et møte med de øvrige nordiske ambassader for gjensidig informasjonsutveksling, sier ambassadøren.

En dansk diplomat var søndag formiddag fortsatt savnet etter angrepet, melder det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Eksplosjonen førte til skader også på den norske ambassadørboligen, som ligger like ved hotellet

Det er fire utlendinger blant de drepte, to fra USA, én fra Tsjekkia og én fra Vietnam. Blant de sårede er det elleve utlendinger.

Luksushotell

Marriott Hotel er et femstjerners luksushotell som ligger cirka 500 meter fra residensene til landets president og landets statsminister. Det regnes som et av de best bevoktede stedene i den pakistanske hovedstaden.

Hotellet, som tilhører en kjede med hovedkvarter i USA, er også tidligere blitt utsatt for terrorangrep, og bare to dager før angrepet plukket myndighetene opp at et angrep kunne være i gjære i nærheten av nasjonalforsamlingen.

Pakistanske myndigheter har kjempet mot en bølge av angrep fra militante den siste tiden, og hæren har ført en offensiv mot opprørere i grenseområdene mot Afghanistan. Men flere angrep USA har foretatt over grensa, har utløst sinne og skarpe protester.

Hotellet stod i brann etter bombeangrepet.
FAISAL MAHMOOD
Eksplosjonen i Islamabad etterlot et stort krater ved hotellet.
B.K.Bangash
Pakistansk politi bærer vekk en såret person etter bombeangrepet mot hotellet.
B.K.Bangash
En av de sårede blir brakt til sykehus.
FAISAL MAHMOOD