I tillegg til de 46 drepte ble minst 76 skadd, opplyste Viktor Beltsov, talsmann for det russiske departementet for nødssituasjoner.

Bare fem personer er til nå reddet ut av den sammenraste bygningen, opplyste Russlands viseinnenriksminister Gennadij Korotkin til en statlig TV-stasjon.

Det var to biler som skal ha vært fullpakket med rundt ett tonn eksplosiver, som eksploderte utenfor det tungt bevoktede administrasjonsbygget i Groznyj fredag ettermiddag.

Rundt 200 i bygningen

Statsadvokat Kravtsjenko fortalte samtidig at det fortsatt er uklart hvor mange som ble skadd da en lastebil og en jeep kjørte inn i hovedkvarteret til den pro-russiske regjeringsadministrasjonen i Tsjetsjenias hovedstad.

Ifølge den folkevalgte tsjetsjeneren Aslakhanov var det imidlertid rundt 200 mennesker i bygningen da attentatet skjedde og tsjetsjenske selvmordsbombere la store deler av bygningen i ruiner.

— Det er mange sårede, det er helt endeløst, sa en kvinnelig tv-journalist som bare presenterte seg ved fornavnet Raisa. - Det er svært mange sårede, hundrevis tror jeg. De driver fortsatt og forsøker å grave dem fram fra ruinene.

Regjeringsbygget var et av svært få bygg i Groznyj som er blitt gjenoppbygd etter at russiske styrker sist tok over byen i år 2000. Store deler av bygningen er lagt i grus, ifølge fjernsynsbilder på russisk tv.

Tv viste rystende bilder av lemlestede døde og kroppsdeler spredd ut over den frosne bakken mens andre med sterkt blødende sår snublet mot hjelpepersonell som var kommet til.

Leder unnslapp

Verken lederen for den tsjetsjenske pro-russiske administrasjonen Akhmad Kadyrov eller statsministeren Mikhail Babitsj var til stede i bygningen da eksplosjonen inntraff, melder nyhetsbyrået Itar-Tass.

Tsjetsjenske separatister anser den pro-russiske administrasjonen for å være forrædersk og har drept flere av dens representanter siden Russland gikk inn i republikken i oktober 1999 for å knuse et separatistopprør.

Attentatet skjedde klokken 12.15 norsk tid. Attentatet bærer alle tegn på å være en ny aksjon fra den islamske tsjetsjenske geriljaen.

Det er bare to måneder siden en gruppe tsjetsjenske islamister tok 800 sivile som gisler i et teater i Moskva. I alt 129 gisler og 41 gisseltakere ble drept da russiske spesialstyrker aksjonerte med gass og skytevåpen mot gisseltakerne.

Russiske styrker har vært i krig mot tsjetsjenske separatister siden 1994. En avtale i 1996 ga Tsjetsjenia tilnærmet selvstyre, men i 1999 rykket russiske styrker inn igjen.

(NTB)

TERROR: Russisk tv viste rystende bilder av lemlestede døde og kroppsdeler spredd ut over den frosne bakken etter fredagens terroraksjon.
Foto: Reuters/NTV