Pakistanske myndigheter lover å slå hardt tilbake etter at minst 49 personer er drept og over 100 såret i et selvmordsangrep i Peshawar nord i Pakistan.

Mange av ofrene er revet i stykker i den voldsomme eksplosjonen, og det gjør det vanskelig å telle antall ofre.

Den pakistanske innenriksministeren Rehman Malik sier myndighetene ikke har annet valg enn å gå til angrep på basene til de militante opprørerne i grenseområdet til Afghanistan, at det vil skje snart. En offensiv vil komme snart, ifølge Malik.

— Vi har fått 49 døde brakt til sykehuset. Tre av dem er kvinner, sju er barn, sier legen Zafar Iqbal ved Lady Reading-sykehuset i Peshawar til nyhetsbyrået AFP.

— Alle de drepte er sivile. To politimenn ble såret i eksplosjonen, tilføyer han. 108 sårede behandles ved sykehuset. Tallene ble bekreftet av provinsens seniorminister Bashir Ahmad.

- Leiemordere - En ting er klart: Disse leiemorderne kalt Taliban må tas hardere, sa innenriksminister Malik i hovedstaden Islamabad.

— Hendelsen i dag har akselerert dette, sa han med referanse til den forestående offensiven. Han avslo å si mer nøyaktig når en offensiv vil begynne.

— Vi har ikke annet valg enn å sette i gang en operasjon i Sør-Waziristan, fordi alt som skjer, hver hendelse, leder til det området, fortalte Malik reportere i kjølvannet av det dødelige bombeangrepet i Peshawar.

Minibuss Den kraftige bomben var gjemt i en minibuss som kjørte opp til byens største marked, Khyber-basaren, fredag formiddag, midt under den travleste handletiden da markedet var fullt av handlende.

Bomben ble utløst av en selvmordsaksjonist, opplyser politiet.

— Jeg kan se bussen, den brenner, og folk holder på å trekke døde kropper ut av den, forteller et øyenvitne til nyhetsbyrået Reuters.

— Jeg så nakne lik og sårede, forteller en sjokkert butikkeier ved navn Mohammad Kamran til det tyske nyhetsbyrået DPA.

— Flere drepte kvinner og barn satt fast i ødelagte biler. Jeg så en mann som hadde mistet begge beina, og som likevel forsøkte å krype ut av en buss. Alt var så forferdelig at jeg måtte gråte, sier han.

Taliban Ingen har foreløpig tatt på seg ansvaret for angrepet, men Taliban i Pakistan har tidligere sagt at de har trappet opp angrep i området som hevn for drapet på gruppens tidligere leder, Baitullah Mehsud. Han ble drept i august i et angrep fra amerikanske og pakistanske styrker.

Peshawar er det største byen i det nordvestre Pakistan. Byen ligger ikke langt fra grensen til Afghanistan og er ofte gjenstand for uroligheter knyttet til talibanbevegelsen og terrornettverket al-Qaida.

Fredagens angrep kom få dager etter at fem personer ble drept i et selvmordsangrep mot et kontor tilhørende FN-organisasjonen Verdens matvareprogram WFP i Pakistans hovedstad Islamabad.