Politioberst Azad Issa opplyser at en bombe var plassert i en søppelkasse i sentrum av Khanaqin, en kurdiskdominert by nordøst for Bagdad. 13 personer ble drept da bomben eksploderte. En time senere sprengte en selvmordsbomber seg i luften utenfor en moské i byen Baladruz øst for Bagdad. Her ble 23 personer drept. Også de deltok i ashura-feiringen. Mer enn 90 personer ble såret i disse angrepene.

Ytterligere fire pilegrimer ble drept i et bakholdsangrep i sentrum av Bagdad. Ifølge politiet er det trolig sunnimuslimer som står bak angrepene.

Senere samme dag ble minst 17 personer som ikke var pilegrimer drept da flere granater slo ned i det sunnidominerte Adhamiya-distriktet i Bagdad. Dette kan ha vært en hevnaksjon for angrepene på sjiamuslimer tidligere på dagen.

Ashura

Rundt halvannen million muslimer deltar i den irakiske markeringen av ashura, som er en av islams viktigste høytider. Den holdes til minne om slaget ved Kerbala i år 680, der profeten Muhammeds dattersønn ble drept.

Irakiske myndigheter hadde satt rundt 11.000 soldater og politi i beredskap i og omkring Kerbala, som regnes som en hellig by. I mars 2004 ble 171 mennesker drept i angrep mot ashura-pilegrimer i Kerbala og Bagdad.

Denne gangen ser bombemennene ut til å ha konsentrert seg om mindre bevoktede mål, sa sikkerhetstalsmenn tirsdag. Tirsdagens angrep kommer etter en periode med økende spenning mellom sjiagrupper og sunniene som tidligere dominerte irakisk politikk.

Najaf

Minst 263 ytterliggående sjiaer er drept og 502 tatt til fange i den siste tidens kamper rundt den hellige byen Najaf i de midtre delene av Irak, sa en talsmann for forsvarsdepartementet i Bagdad tirsdag. Av fangene var 210 blitt såret i kampene, tilføyde Mohammed al-Askari.

Tidligere i uken opplyste han at regjeringsstyrkene hadde beslaglagt 500 håndvåpen og 11 bombekasterrør, sammen med lette lastebiler med maskingeværer montert på lasteplanene og viktige dokumenter.

Lederen for en sekt som skal stå bak et opprørsutbrudd i Najaf-området skal være blant de drepte. Ahmed Hassani al-Yemeni hevdet selv at han var en forløper for Mahdien, en messias-lignende skikkelse i den islamske lære. (©NTB)

scanpix