Den islamistiske talibanmilitsen tok på seg skylden for aksjonen i Paktia-provinsen, der en mann sprengte seg i luften mens en militær kolonne var på vei gjennom byen Gardez rundt ti mil sør for hovedstaden Kabul. Ifølge en lokal tjenestemann var bombemannen neppe afghaner.

Taliban hevder å ha trent opp flere hundre selvmordsbombere, og mange av disse skal være rekruttert i utlandet. – Ti sivile led martyrdøden og rundt 30 andre kom til skade, het det i en kunngjøring fra Afghanistans innenriksdepartement etter aksjonen i Gardez søndag.

Aksjon mot Taliban

I Ghazni-provinsen i det sørlige Afghanistan gikk NATO-soldater og styrker fra landets regjeringshær sent lørdag kveld til aksjon mot talibanstyrker i distriktet Qara Bagh. Ifølge provinsens guvernør ble 30 talibanfolk drept, 18 såret og 12 tatt til fange.

– Vi fikk svært troverdige opplysninger om at en stor gruppe militante talibanfolk var i området og planla et storstilt angrep mot oss og våre allierte. Derfor valgte vi å slå til først, sa guvernørens talsmann Ali Shah Maikyar.

– Vi har sett likene på slagmarken, sa Ghaznis politisjef Alishah Ahmadzia. Den NATO-ledede ISAF-styrken i Afghanistan meldte at «et betydelig antall ekstremistledere fra Taliban» ble drept i et luftangrep sør i Afghanistan søndag.

Kunduz

Taliban tok søndag på seg skylden for et selvmordsangrep i byen Kunduz i det nordlige Afghanistan dagen før. Ni personer, blant dem tre tyske ISAF-soldater, mistet livet i denne aksjonen, som tas som tegn på at Taliban igjen forsøker å komme på offensiven i nord.

Taliban har satt i verk en lang rekke aksjoner etter at dens øverste militære leder i Sør-Afghanistan mulla Dadullah ble drept i kamper i Helmand-provinsen for vel en uke siden. Dette regnes som det alvorlige tilbakeslaget militsen har lidd siden 2001.

I 2001 ble Taliban jaget fra makten i Kabul, etter å ha styrt Afghanistan siden 1996. Hittil i år har rundt 1.500 mennesker mistet livet i voldshandlinger i Afghanistan, for det meste talibanfolk men også mange titall sivile afghanere og nesten 60 utenlandske soldater.