Det var under feiringen av den årlige vannfestivalen at det oppsto panikk på en bro over Tonle Sap-elven som renner gjennom Phnom Penh, skriver aftenposten.no.

Store folkemengder skal ha vært på vei hjem fra en konsert og et båtrace da trengselen ble så stor at noen begynte å svime av. Dette skal ha skapt en panikk som gjorde at svært mange mennesker ble trampet ihjel, ifølge flere nyhetsbyråer.

Minst 339 mennesker skal ha blitt drept i folketrengselen, sier en talsmann for myndighetene til BBC News.

Kambodsjas eneste engelskspråklige avis, The Phnom Penh Post, nevner ikke katastrofen med ett ord mandag kveld.

Slutt på regntiden

Mandag kveld markerte avslutningen på den tre dager lange vannfesten, som er en av de viktigste høytidene i det sørøstasiatiske landet. Så mange som to millioner mennesker skal ha samlet seg i hovedstaden for å delta i festlighetene, ifølge nyhetsbyrået AP.

Festivalen markerer at regntiden er slutt, og er dermed ikke det samme som den thailandske vannfestivalen i april, som markerer thaienes nyttår.

Etter det siste båtracet mandag kveld hadde svært mange mennesker samlet seg til en konsert på øya Koh Pic (diamantøya), som ligger midt i Tonle Sap-elven.

Fattig land

Ifølge brusselgeren So Cheata ble folkemengden så tett at rundt ti personer svimte av. Panikken som fulgte gjorde at mange ble trampet til døde, skriver AP.

Kambodsja er ett av Sørøst-Asias fattigste land.

Helsevesenet er sterkt underutviklet, og vil trolig få store problemer med å håndtere de hundrevis av menneskene som er skadet etter panikken mandag kveld.

Love Parade

Liknende hendelser som den i Kambodsja har tidligere skjedd i situasjoner der mange mennesker er samlet på et lite område. Eksempler er fotballkamper, konserter og religiøse samlinger.

Ved flere anledninger har det brutt ut massepanikk som førte til mange dødsfall blant pilegrimmer i muslimenes hellige by Mekka og blant pilegrimmer som besøkte hinduistiske templer i India.

Sommeren 2010 endte technofestivalen Love Parade i den tyske byen Duisburg i tragedie da det oppstod trengsel og massepanikk. 21 mennesker mistet livet.

Andre liknende hendelser i Europa inkluderer Hillsborough-tragedien i 1989, der 96 Liverpool-supportere mistet livet og Pearl Jam-konserten på Roskilde-festivalen i 2000 da ni mennesker ble klemt til døde.

UNDERSØKER: Militærpolitiet undersøker en bro hvor nedtrampingen fant sted. FOTO: Scanpix