De sørgende søkte tilflukt på gravplassen i Miqdadiya da angripere åpnet ild mot dem med bombekastere og automatvåpen. Så løp en selvmordsbomber iført en vest fylt av sprengstoff inn blant de sørgende og utløste sprengladningen, sa en irakisk tjenestemann.

Tallet på omkomne var tidlig onsdag ettermiddag ikke bekreftet. Men hvis det viste seg å ligge på 30 eller mer, vil dette være den blodigste aksjonen i Irak siden det stort sett fredelige valget i landet 15. desember.

Bilbombe

Minst åtte mennesker ble drept da en bilbombe tidligere på dagen eksploderte i den sørlige delen av Bagdad. To sivilpersoner omkom da en bombe eksploderte i veikanten ved Kirkuk, 250 kilometer nord for den irakiske hovedstaden.

Fire sivilpersoner ble drept da opprørere gikk til angrep andre steder i Irak. Blant disse var en kvinne som mistet livet da en bombe eksploderte i veikanten ved Baquba, om lag 60 kilometer øst for hovedstaden.

To sivile omkom og to andre kom til skade da en veibombe som tydeligvis var rettet mot en amerikansk militærpatrulje, gikk av i veikanten ved Kirkuk, 250 kilometer nord for Bagdad. Det var uklart om noen amerikanere kom til skade i denne eksplosjonen.

Sjåfør Det er ikke kjent om noen ble drept da 19 tankbiler fullastet med drivstoff ble ødelagt i et angrep. Bilene var med i en kolonne på 60 kjøretøyer, og en gruppe som kaller seg Islamsk hær har tatt på seg ansvaret for aksjonen.

Angrepet skal ha skjedd mellom Bagdad og byen Baiji, der Iraks viktigste oljeraffineri ligger,

I Kerbala sør i landet ble tre mennesker skadd da en bilbombe gikk av onsdag. Kerbala er en av sjiamuslimenes hellige byer, og har den siste tiden stort sett vært forskånet for terrorangrep etter at selvmordsbombere flere ganger tidligere har gått til aksjon i byen.

Styrker fra Iraks innenriksdepartement drev onsdag intens leting etter søsteren til landets innenriksminister. Søsteren til sjiamuslimen Bayan Jabor ble bortført av væpnede menn som drepte sjåføren hennes i en aksjon dagen før. (©NTB)