De fleste angrepene var rettet mot mål i hovedstaden Bagdad.

Tolv personer ble drept da et bolighus ble truffet av en katyusharakett i morgentimene søndag. Ti personer ble såret i angrepet.

Fire personer ble drept i forskjellige granatangrep, mens fire andre mistet livet i bombeeksplosjoner. Minst 40 mennesker ble såret i de angrepene.

De 200.000 sikkerhetsvaktene som er utplassert bare i Bagdad har ikke klart å stanse angrepene.

Også i Falluja, Baquba og Samarra er mennesker blitt drept i forskjellige angrep søndag. Til sammen er 24 personer drept og minst 60 såret i angrepene på valgdagen.

Sikkerhetstalsmann i Bagdad, generalmajor Qassim al-Moussawi, sier at de fleste angrepene har kommet fra sunnidominerte bydeler.

— Vi er i en krigssituasjon. Vi opererer på en slagmark og våre krigere frykter det verste, sier al-Mousawi.

Statsminister Nuri al-Maliki ser ikke på angrepene på samme måte.

— Angriperne forsøker bare å lage støy for å imponere, men irakere er mennesker som elsker utfordringer, og derfor vil ikke dette være ødeleggende for moralen, sa al-Maliki da han avla stemme i den såkalte grønne sonen, et tungt bevoktet område i Bagdad.

Oppfordret til å stemme

Nærmere 19 millioner irakere har stemmerett i valget på ny nasjonalforsamling, som blir imøtesett med stor spenning.

Den 57 år gamle pensjonisten Abu Adel var blant irakerne som ikke lot seg skremme av angrepene.

— Det er en plikt å delta i den demokratiske prosessen, sier Abu Adel.

Også sjialederen Moqtada al-Sadr oppfordret sine landsmenn til å bruke stemmeretten.

— Selv om et valg i skyggen av en okkupasjon ikke er legitimt, ber jeg irakere om å delta i for å berede grunnen for en avslutning av okkupasjonen, sa al-Sadr på en pressekonferanse i Teheran.

Al-Sadr var leder for den antiamerikanske Mahdi-militsen som ble avvæpnet i 2008.

Sabotasjetrussel

Rundt 6.200 kandidater og et vell av partier og valgallianser kjemper om de 325 plassene, og mange frykter at valget skal få den religiøst motiverte volden i landet til å blusse opp igjen.

Al-Qaida har truet med å sabotere valget, men har begrenset støtte blant sunnimuslimene. En stor del av den sunniarabiske minoriteten, som bokottet forrige valg, ventes denne gangen å delta, selv om hundrevis av sunnikandidater ble nektet å stille til valg som følge av bånd til Saddam Husseins gamle regime.

Valgkampen har vært preget av voldshandlinger, og lørdag ble fire mennesker drept og over 50 såret av en bilbombe i Najaf.

Statsminister Nuri al-Maliki stemte i den såkalte grønne sonen i Bagdad søndag. Han var ikke nevneverdig bekymret for volden som har preget valgdagen.
Scanpix