JAN STIAN VOLD OG NTB

Kjenner du noen som har vært vitne til det som har skjedd? Tips oss på epost eller ring 800 37 000.

**Se de dramatiske bildene Spanske aviser:

El Pais

El Mundo**

Den pensjonerte offiseren fra Nordfjord valgte å sette seg fremme i toget på vei fra La Coruna til Madrid. Det reddet livet hans.

— Det går bra med meg, jeg er like hel. Men for å si det rett ut: Hadde jeg sittet noen togvogner lenger bak, hadde jeg vært død nå, sier han til bt.no snaue to timer etter han havnet opp i sitt livs drama.

- Helt fryktelig

Da det smalt, skjønte ikke nordfjordingen hva som skjedde.

— Jeg er en gammel kriger, vet du, så jeg tok dette ganske rolig. Men det skyldtes nok mest at jeg ikke fattet hvor alvorlig det var før lenge etterpå. «Fem omkomne», sa de til meg. «Nei, det må da være ti», svarte jeg. Og så er det altså 130. Det er helt fryktelig. (dødstallene hadde kl. 19.00 steget til over 190, red.anm.)

Brandvoll forteller om enorme ødeleggelser, panikkslagne togpassasjerer og det fullstendige kaos.

— Folk løp som gale i alle retninger, det var blødende og hylende mennesker overalt. Som offiserer har jeg vært på terrorøvelser. Det minnet om en scene der ifra. Bare dette var virkelighet, forteller han.

Brandvoll fikk hevet seg i en taxi, slik at han rakk flyet sitt hjem til Gardermoen. Deretter bærer ferden videre med nattbuss over fjellet til Hornindal.

— Jeg har vært i Spania for å seile en gammel havseiler. Turen gikk fra Madeira til Las Palmas, og videre til La Coruna.

- 190 drept

Den blodigste terroraksjonen i nyere spansk historie skapte sjokk og raseri i Spania. Minst 190 mennesker ble drept og 1.247 såret i bombeaksjonene, melder det spanske innenriksministeriet.

Det ble brukt totalt 13 bomber i angrepene, opplyser Spanias innenriksminister Angel Acebes.

Ti av de 13 bombene eksploderte, mens de tre resterende, som ble funnet udetonert av spanske myndigheter, ble sprengt i sikkerhet.

Trolig står den baskiske separatistorganisasjonen ETA bak.

Det er frykt for at dødstallene kunne stige ytterligere, etter de minst fire bombeeksplosjoner mot tog og sentrale jernbanestasjoner i Madrid torsdag morgen. Minst 900 ble skadet i eksplosjonene. Tilstanden for flere av dem er livstruende.

Attentatene framkalte massiv, politisk fordømmelse, også fra Baskerland. De spanske partiene avlyste valgkampen før søndagens valg på ny nasjonalforsamling.

Regjeringen har varslet tre sørgedager, og vil arrangere en stordemonstrasjon mot terroren fredag.

Ikke varslet

Bombene ble ikke varslet på forhånd. De var ifølge avisa El Pais plassert i togene i plastposer, og utløst med fjernkontroll mellom kl.07.35 og 07.55. Det ble utløst to bomber mot jernbanestasjonen Atocha, de to andre mot stasjonene El Pozo og Santa Eugenia.

— Massakre i Madrid, slår den spanske storavisen El Mundo fast.

ETA har selv ikke foreløpig påtatt seg ansvaret for aksjonen, men både spansk politi og den spanske regjeringen legger skylden på ETA.

— Demokratiet er i sorg på grunn av ETA, uttalte lederen for regjeringspartiet Partido Popular, Mariano Rajoy.

Også baskiske politikere tar på det sterkeste avstand fra aksjonene. Den baskiske regjeringssjefen fordømte ETA-attentatene.

— ETA har forsøkt å sprenge demokratiet, uttalte Juan José Ibarretxe, som mener ETA ved dette bare skriver sin egen slutt.

Ibarretxe understreket også at terrorisme ikke er baskisk, men hviler kun på ETA, og at baskiske politikere ikke bruker ETAs vold til å fremme sin politikk.

Blødende

Ut fra togstasjonene Atocha, El Pozo og. Santa Eugenia, som alle ligger sentralt til i Madrid, strømmet det skadde mennesker.

Med blodet silende, i fillete og opprevne klær, tok mange seg på egen hånd ut av stasjonsområdene. Blikkene var sløret, og gangen vaklende. En mann i sjokk fikk oksygen av hjelpemannskapene.

Andre lå på bakken og ventet på hjelp. Døde ble raskt dekket av plastsekker.

Ifølge øyenvitner ble en av togvognene fullstendig ødelagt i en av eksplosjonene. Togene var fullpakkede med pendlere som skulle inn til Madrid for å jobbe. Bombene gikk av midt i rushtrafikken. Mange av dem som bor i forstedene til Madrid er immigranter, og Atocha er et av de største knutepunktene i Madrid.

Politiet måtte ta i bruk drosjer for å frakte bort skadde. Selv om mellom 30 og 40 ambulanser kjørte skytteltrafikk mellom stasjonene og sykehusene, var det ikke nok til å ta hånd om de skadde.

Sykehusene oppfordret innbyggerne i Madrid til å gi blod.

Attentatene skapte fullstendig trafikkaos og skrekkscener i bygatene. Politiet evakuerte bygningene rundt den største stasjonen, Atocha, i frykt for nye eksplosjoner.

Børsen i Madrid reagerte med kraftige fall.

Det blodigste

Hvis det bekreftes at det er ETA som står bak, er det blodigste angrepet i ETAs historie. Ofte pleier ETA å ringe inn advarsler i forkant av angrep, men i følge avisa El Pais skjedde ikke dette denne gang.

ETA har imidlertid ofte brukt fjernkontroll i sine angrep. Angrepene mot togstasjonene var koordinerte og skjedde samtidig.

ETA har kjempet for baskisk selvstendighet siden midten av 50-tallet, og har fra før over 800 liv på samvittigheten.

UMENNESKELIG JOBB: Redningsmannskaper går rundt og dekker til døde personer.
SCANPIX/REUTERS
SPANIA I SORG: Spanierne reagerer med sinne og sorg, etter den verste terroraksjonen på spansk jord noensinne.
SCANPIX/REUTERS
<b>USKADD:</b> Bjørn Brandvoll (64) fra Hornindal. Han satt på det ene toget som ble sprengt i luften. Dette bildet ble tatt i Hornindal, der Brandvoll arbeider som båtfører.
Raftevolds Hotel Best Western
<b>SKADD:</b> Denne mannen ble skadd i eksplosjonen på togstasjonen Atocha.
AP/SCANPIX
<b>TERRORAKSJON:</b> En serie eksplosjoner rammet Madrid torsdag morgen.
EFE/Scanpix