Tolv mennesker druknet og to ble drept av strømstøt fra nedblåste kraftledninger i delstaten Texas. I nabostaten Louisiana omkom en yrkessjåfør da et tre blåste ned over lastebilen hans, opplyste talsmenn for myndighetene.

Slangefare Allison kom inn over Texas tirsdag i forrige uke, og har siden langsomt beveget seg østover. I Houston-området har falt opp til 90 centimeter regn, og ifølge borgermester Lee Brown er alle deler av USAs fjerde største by rammet av oversvømmelsene.

Til sammen 20.000 boliger og andre bygninger i Houston og de 28 fylkene rundt byen er skadd av flomvannet. Politiet oppfordrer folk til å holde seg unna stillestående vann, som kan skjule både skarpe gjenstander og giftige slanger.

Over sine bredder Minst 15.000 Texas-familier hadde måttet søke ly i tilfluktsrom og provisoriske mottak. Rundt 12.000 privatboliger var helt uten strøm, og 10.000 bolighus og forretningslokaler satt under vann, sa myndighetenes talsmenn mandag.

— Vannet i elvene og våtmarksområdene har gått over sine bredder, oversvømt veier og skapt strømbrudd. Forholdene er i ferd med å bedre seg, men det vil ta en stund før alt er ved det normale, sa en lege ved et sykehus i Texas mandag.

Fridag Houston-borgermester Brown oppfordret mandag sine bysbarn til å ta fri fra jobben og bli hjemme, for å unngå å skape trafikkaos. Meteorologer spådde at stormen ville tilta i styrke mens den passerte over det sørvestlige Lousiana og nordre del av Mexico-bukta.

I Sør-Louisiana var nærmere 2000 mennesker inntil mandag morgen norsk tid evakuert fra sine hjem i og omkring byen Baton Rouge. Kystvakten og Nasjonalgarden var travelt opptatt med å redde mennesker som hadde søkt tilflukt på hustak.

I tillegg til de 15 menneskene som var funnet omkommet i Texas og Louisiana, skal fem mennesker ha mistet livet i ulykker utenfor kysten av delstaten Florida. Her hadde uværet skapt høy sjøgang, som gjorde det livsfarlig å ferdes i båt.

FLYKTER: Folk flyker fra vannmassene. Foto: Reuters