En rasende folkemengde skal ha angrepet og satt fyr på kirken i Eldoret, rundt 250 kilometer nordvest for hovedstaden Nairobi. Minst 50 av de flere hundre menneskene som befant seg inne i bygningen, mistet livet, ifølge en Røde Kors-medarbeider.

– Jeg så 10 til 15 døde trengt sammen i et hjørne. De var forkullet, og jeg klarte ikke se på dem to ganger, forteller en kenyansk journalist.

– Det var en enorm mobb som gikk til angrep mot kirken, og vi telte mellom 15 og 20 døde, fortalte et øyenvitne til nyhetsbyrået AP. En polititalsmann ville bare bekrefte at mange mennesker hadde brent inne.

Les også: De fattiges krig

Voldsom uro

Kenya har vært herjet av voldsom uro med mellom 150 og 250 dødsofre etter at sittende statssjef Mwai Kibaki søndag ble erklært som vinner av presidentvalget i romjulen. Tirsdag ble situasjonen i hovedstaden Nairobi beskrevet som noe roligere.

Men det er fare for mer uro etter at politiet har varslet at det vil forhindre en masseprotest som skulle holdes denne uken, forteller Ivar Strømsmo i Flyktninghjelpen. Strømsmo er selv i Nairobi.

– Det er fare for at det vil bygge seg opp mer frustrasjon blant alminnelige kenyanere, sa Strømsmo på telefon til NTB fra Nairobi tirsdag. Han viste til internasjonale rapporter om uregelmessigheter ved presidentvalget som ble holdt sist torsdag.

Harde holdninger

– Holdningene er harde på begge sider. Håpet må være at begge de to hovedmennene – sittende president Kibaki, som er tilkjent seieren i presidentvalget og opposisjonslederen Raila Odinga – vil snakke sammen, framholdt Strømsmo.

Samtidig fortsetter folk fra Kibakis stamme kikuyuene å flykte fra sine hjem, som mange steder er brent ned til grunnen. De søker tilflukt fra rasende medlemmer av Odingas folk luoene under åpen himmel eller i moskeer, meldte nyhetsbyrået Reuters søndag.

I Nairobi-slummen Kiambiu, der det bor folk av en mengde ulike etniske opprinnelser, skal fem mennesker være drept tirsdag. Ifølge øyenvitner ble de ofre for en rasende flokk på rundt 100 medlemmer fra den beryktede og myteomspunne gjengen mungikiene.

– Vi får nå rapporter om hevnaksjoner og sterk polarisering på grunn av etnisitet. Dette er meget bekymringsfullt, sier Kirkens Nødhjelps regionale representant Odd Evjen i en pressemelding.

Tilhengere av opposisjonen har deltatt i voldsomme demonstrasjoner i Nairobi de siste dagene.
Thomas Mukoya