Folk i slummen hadde gått for å samle olje etter at det var oppstått en lekkasje i oljeledningen, da oljen som var lekket ut i en grøft, tok fyr og ledningen eksploderte.

— Hittil har vi telt 120 døde. Tallet stiger trolig på grunn av alle likene i elva, sier Philip Kisia som representerer lokalmyndighetene. En politimann sa at de ventet på likposer til ofrene. Ifølge radiostasjonen Capital FM er minst 150 omkommet.

Lokale innbyggere melder om sjokkerende scener på åstedet.

— Jeg så kvinner og barn forkullet som opptenningsved. Det verste var en kvinne som var forkullet med et spedbarn på ryggen, sa Francis Muendo.

Mange av ofrene hadde hoppet i elva med brennende klær for å forsøke å slukke flammene, men døde av skadene i vannet. Politiet la et nett over elva for å hindre at likene flyter bort.

Sigarettsneip

Ulykken skjedde da en oljerørledning sprang lekk ved et drivstofflager like ved industriområdet Lunga Lunga, som er omgitt av blikkskur i det tett befolkede slumområdet Sinai.

— Folk kom for å samle opp oljen som lekket ut, forteller en innbygger, Joseph Mwego. Deretter hørte han et høyt smell og så flammene stå til værs.

Mange av dem som sto nærmest, ble sprengt i biter av eksplosjonen.

Ifølge en talsmann for politiet oppsto brannen først på grunn av en sigarettsneip noen kastet ned i elva.

De fleste av ofrene er lokale slumboere. Mange titalls skadde ble fraktet til sykehus, men redningsmannskaper og ambulanser hadde problemer med å komme seg inn til ulykkesområdet.

Spredte seg

Brannen spredte seg raskt i den tett bebygde slummen, og mange av de døde og skadde var folk som ble forbrent i sine egne hus. Kenyansk fjernsyn viste gråtende skolebarn i skoleuniformer som løp fortvilet rundt på jakt etter foreldrene sine.

Brannfolk forsøkte utover formiddagen å sprøyte skum på bakken for å stoppe brennende olje som fløt nedover de sølete gatene i slummen og antente hus etter hus, mens politi og soldater sperret av området for å holde folk på avstand.

Statsminister Raila Odingo besøkte åstedet og lovte all mulig hjelp til de skadde og dem som mistet slektninger og hjemmene sine. President Mwai Kibaki besøkte skadde på sykehuset.

Det er vanlig at lekkasjer i oljeledninger eller ulykker med tankbiler i Afrika tiltrekker mange fattige som samler sammen olje de kan selge. Dersom oljen tar fyr og det oppstår eksplosjoner, er det gjerne høye dødstall.

En lignende ulykke skjedde for to år siden da tusener av mennesker stimlet sammen rundt en tankbil som hadde veltet in Riftdalen. 120 av dem ble offer for flammehavet som oppsto da noen kastet seg fra seg en tent sigarett.