Mandag kveld er det minnestund i flere danske byer etter helgens angrep i København. I hovedstaden hadde 30.000 mennesker møtt opp.

Plassen bader i lyset av fakler. Minnestunden ble innledet med sang og musikk, der blant annet John Lennons «Imagine» ble fremført. Det deles også ut røde roser. Noen har også med flagg. Det hersker en stillhet over plassen, de som snakker sammen, snakker lavmælt.

— Dere er ikke alene

— Det som har skjedd er forferdelig. Mørke krefter har forsøkt å ta det mest dyrebare vi har, nemlig demokrati og ytringsfrihet. Derfor er jeg så glad for å se så mange tusen i gatene i kveld, sa Frank Jensen, overborgermester i København.

Også statsminister Helle Thorning-Schmidt var til stede i København. Hun åpnet sin tale med å be om et minutts stillhet for dem som ble rammet av helgens angrep.— Ære være deres minne, sa hun fra talerstolen i Østerbro, og fortsatte:

— Jeg vil si til alle Danmarks jøder. Dere er ikke alene. Et angrep på Danmarks jøder er et angrep på Danmark.

Ønsker antiterrorsamarbeid

Blant publikum hadde kronprins Frederik møtt opp. Det samme hadde Norges utenriksminister Børge Brende, Nordisk råds Michael Tetzschner, Oslos byrådsleder Stian Berger Røsland og Norges ambassadør til Danmark Ingvard Havnen.

Utenriksminister Brende sier Danmark og Norge vil samarbeide enda tettere for å bekjempe terror i tiden som kommer.

– Det er det ingen tvil om. Både når det gjelder utveksling av etterretningsinformasjon og økt informasjon om fremmedkrigere. Vi må også lære av hverandre når det gjelder integreringspolitikk, sier Brende til NTB.

Minnestunden foregår på Gunnar Nu Hansens Plads, like ved kulturhuset Krudttønden, der 55 år gamle Finn Nørgaard ble drept da han var på en debatt om ytringsfrihet lørdag ettermiddag. Natt til søndag ble 37 år gamle Dan Uzan skutt og drept utenfor en synagoge i Krystalgade.

Minnes over hele Danmark

Det er disse to mennene som minnes mandag kveld.

Søndag morgen ble den antatte gjerningsmannen bak de to angrepene, OmarAbdel HamidEl-Hussein, skutt og drept av politiet utenfor en leilighet på Nørrebro.

Mandag har det vært minnestund i flere andre danske byer, og utenfor den danske ambassade i Berlin.