Drøyt 4000 mennesker hadde funnet veien til seremonien, som ble holdt på fotballstadionet Ellis Park, der menn, kvinner og barn ble trampet i hjel onsdag. Også den britiske boksestjernen Lennox Lewis, som er i Sør-Afrika i forbindelse med en boksekamp, var tilstede.

Navnene til 39 av ofrene ble lest opp, de fire siste er ennå ikke identifisert, før prester og ledere for andre religiøse grupper gjennomførte en rituell renselsesseremoni på fotballbanen. En slik renselsesseremoni er en viktig del av afrikansk religiøs tro, opplyste Molefe Tsele, generalsekretær for det sørafrikanske rådet for kirkesamfunn SACC.

Leger og psykologer hadde satt opp et rådgivningssenter på stedet, for å hjelpe de pårørende.

Samtidig raste diskusjonen om hvem som har ansvar for katastrofen. Politi, fotballorganisasjoner og administrasjonen på stadion skylder på hverandre, ifølge sørafrikanske søndagsaviser.

Ulykken skjedde da det brøt ut panikk da rundt 15.000 fotballtilhengere, flere av dem med gyldig billett, prøvde å trenge seg inn på en allerede overfull fotballstadion. 160 mennesker ble skadd.

President Mbeki utnevnte torsdag en dommer som skal etterforske ulykken.

NTB-REUTERS AFP

MINNET DE DØDE: Slekninger av de avdøde møtte søndag opp til minnestunden etter fotballtragedien på Ellis Park i Johannesburg onsdag 18. april. (FOTO: OBED ZILVA, AP)