Rundt 230.000 mennesker omkom i tragedien andre juledag 2004.

I Aceh-provinsen i Indonesia, ett av de hardest rammede område med nesten 170.000 døde, var lørdagen viet bønn og ettertanke. Over hele den muslimske provinsen ble det holdt minnestunder i moskeene.

– Ingen i min nære familie overlevde tsunamien. Barna mine, barnebarna mine, brødrene og søstrene mine – de forlot meg alle sammen, og jeg sitter igjen alene, sa 72 år gamle Siti Ameh i provinshovedstaden Banda Aceh til nyhetsbyrået AFP.

Bønner

– Alle sjeler fra alle land, hvor dere enn måtte være nå: Vær snill å ta i mot gaven vi gir dere gjennom munkenes bønner, sa Kularb Plimyai i Ban Nam Khem, en thailandsk kystby der ti av hans familiemedlemmer omkom i tsunamikatastrofen.

På Sri Lanka ble minnet om katastrofen markert med to minutters stillhet, til minne om katastrofen. 84 norske statsborgere mistet livet i tsunamien for fem år siden, blant dem 26 barn under 18 år.

I delstaten Tamil Nadu lengst sør i India bar sørgende levende lys i prosesjoner i hovedstaden Chennai og flere av byene på kysten. Av de 14.000 menneskene som omkom på Indias østkyst og øygruppene Andaman og Nicobar, bodde minst 8.000 i Tamil Nadu.

Overlevde

En kvinne som oppga navnet Vasanthi, fortalte at hun mistet tre døtre og en sønn i de frådende vannmassene.

– Gud skje lov fikk jeg beholde min mann Vishwanthan, som nettopp var kommet hjem fra fiske på havet, tilføyde hun.

Tsunamien for fem år siden ble utløst av et voldsomt jordskjelv under havbunnen utenfor den indonesiske øya Sumatra. Skjelvet hadde en styrke på 9,2, og var det kraftigste som hadde rammet disse delene av Asia på rundt 40 år.

Styrken i skjelvet tilsvarte energien som ville bli frigitt hvis 550 millioner atombomber av typen som ble sluppet over Hiroshima i 1945 eksploderte samtidig.

I tillegg til det høye dødstallet ble over 1,7 millioner mennesker hjemløse.

CHAIWAT SUBPRASOM
ANDREW CABALLERO-REYNOLDS