Alt fra skolebarn, soldater og politiske ledere strømmet til Kabul stadion, der et stort portrett av den legendariske — og også omstridte - krigsherren skulle avdukes. Mange av de frammøtte bar selv bilder av helten, og ut fra vinduer hang svarte flagg og portretter side om side.

Sikkerhetstiltakene i hovedstaden var på topp etter at ukjente gjerningsmenn sprengte en bombe i lufta på et marked torsdag i forrige uke. Samme dag unnslapp president Hamid Karzai et attentat. Karzai deltar ikke under minnestunden mandag, fordi han er på vei til FN for å markere årsdagen for angrepene mot USA 11. september. Karzai nøyde seg med å legge ned blomster på Masoods grav i helgen.

— Masood var en virkelig helt, som elsket sitt land og som mistet sitt liv for sin nasjon. Under Taliban fikk vi ikke lov til å nevne hans navn. Men det var bare Taliban og al-Qaida-folkene og Pakistan som ikke beundret ham, oppsummerer 16 år gamle Hamid Farhad.

Lærer Toor Pickai Harick, som underviser ved en av de gjenåpnede jenteskolene i Kabul, fortalte at hennes elever ville delta i markeringen.

— Folk respekterer Masood fordi han kjempet for frihet og kvinners rettigheter. Kvinner har dyp respekt for ham på grunn av hans innsats, sier hun. (NTB)

Masood- eller løven fra Pansjir som han også ble kalt - ga aldri opp kampen verken mot russerne eller mot Taliban.

Ahmad Shah Masood.
FOTO: SCANPIX