Adolf Hitlers svar på opprøret var nådeløst, kostet 200.000 mennesker livet og etterlot byen i ruiner.

Selve årsdagen for starten på opprøret er søndag, men markeringene ble innledet med en messe fredag kveld. Der deltok mange av de tidligere medlemmene av den polske hjemmestyrken, Armia Krajowa (AK).

Iført uniformer og med tårer i øynene mintes de gamle soldatene sine falne kamerater og alle de sivile som ble drept under opprøret, som ble ledet av general Tadeusz Komorowski, også kjent under dekknavnet B'or.

Hyllet veteranene

Fra hele verden var de kommet for å ta del i helgens markering og møte gamle soldatvenner.

Warszawas borgermester Lech Kaczynski hyllet fredag over 3000 av dem under en seremoni ved rådhuset i byen.

— Det er en stor ære for meg, et barn av deres opprørske generasjon, å ønske dere heltemodige soldater velkommen, sa Kaczynski.

Deretter marsjerte de gamle soldatene i stillhet gjennom Warszawas gater, for å delta under en minnemarkering ved den ukjente soldats grav.

Overmakt

Armia Krajowa besto av om lag 50.000 soldater, som førte en modig krig mot den tyske overmakten i byen.

Ved hjelp av sine lokalkunnskaper om byens smug og kloakknett drev de tyskerne fra kvartal til kvartal, og klarte å erobre store deler av byen.

Heinrich Himmler, lederen for Gestapo og Waffen SS, beordret byen gjenerobret og brent. I infernoet som fulgte ble 150.000 sivile drept, 165.000 ble sendt til konsentrasjonsleirer og 350.000 andre ble drevet på flukt.

15.000 av soldatene i den polske hjemmestyrken ble også drept og 25.000 ble såret, før Armia Krajowa etter 63 dager med harde kamper kapitulerte 2. oktober 1944.

På sidelinja

De sovjetiske styrkene, som i midten av september hadde inntatt byen øst for Wisla, gjorde aldri noe forsøk på å komme de polske motstandsfolkene til unnsetning.

Målet for den antikommunistiske motstandshæren var å frigjøre Warszawa for tyskerne, for deretter å invitere Stalins styrker inn på sine egne premisser.

Stalin visste dette, og lot derfor tyskerne knuse Armia Krajowa før han i januar 1945 lot sine egne soldater erobre byen.

Først i 1989, etter kommunismens fall, ble det reist et minnesmerke over AK-soldatene som falt. For Moskva er Warszawa-opprøret fortsatt et ømt punkt, og Russland stiller ikke med noen offisielle utsendinger under helgens markering.

Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder vil derimot være på plass søndag, noe som vil være en historisk hendelse. USAs utenriksminister Colin Powell har også meldt sin ankomst, sammen med Storbritannias visestatsminister John Prescott og utsendinger fra en rekke andre europeiske land.

VETERANER: medlemmene av den polske hjemmestyrken, Armia Krajowa (AK), som deltok i Warszawa-oppstanden i 1944 viser bilder av seg selv som unge soldater for 60 år siden.

FOTO: REUTERS/KATARINA STOLTZ