JENS ERIK RASMUSSEN

Tross masse politifolk i gatene i den indonesiske hovedstaden og grundig sjekk av samtlige biler med ærend til større hoteller og vestlige ambassader lyktes det likevel terrorister å sprenge en kraftig bombe utenfor den sterkt bevoktete australske ambassaden.

Bærer kjennetegn

Politiet er overbevist om at det dreier seg om en selvmordsaksjon med en stor mengde sprengstoff plassert i en bil med en sjåfør villig til å ofre livet. Fremgangsmåten minner til forveksling om terrorbombene på Bali høsten 2002, de kostet mer enn 200 mennesker livet, hvorav de fleste var australiere. Samt bombeangrepet på det amerikanske JW Marriott hotellet i Jakarta for vel et år siden.

Jakartas politisjef, general Da'i Bachtiar, konstaterte etter få timers etterforskning at metoden var sett før, og at aksjonen bærer kjennetegnene til den militante islamske gruppen Jemaah Islamiah, som anklages for å stå bak de tidligere bombeattentatene.

«Vi kan konkludere med at det er snakk om de samme gjerningsmennene», sa Da'i Bachtiar til indonesisk tv.

Ambassade-gaten

Bomben ble sprengt i Kuningan-kvartalet i den sørlige delen av Jakarta, der atskillige vestlige firmaer har hovedkvarter og hvor flaggene vaier utenfor en lang rekke ambassader. Bomben etterlot et stort krater i veibanen utenfor den australske ambassaden, og forårsaket et stort hull i jerngjerdet med piggtråd som omgir ambassaden.

En massiv mur tok av det verste lufttrykket, så selve ambassadebygningen bare fikk overflatiske skader med flere titall knuste vinduer. Derimot fikk flere kontorbygninger på begge sider av åttefelts gaten, Rasuna Said, samtlige vinduer blåst ut, og flere personer i de rammete kontorlokalene ble såret av glass og flygende gjenstander. Øyenvitner forteller at biler ble løftet i været og veltet rundt da det eksploderte kl. 10.30 om formiddagen.

En kjempemessig paddehattsky kunne ses på himmelen over Jakarta, og da Bergens Tidende besøkte terrorstedet noen få timer etter sprengningen, hang støvet fortsatt i luften.

Blant de drepte er tre politifolk som voktet ambassaden, og de øvrige omkomne antas å være tilfeldige forbipasserende.

Varslet terror

En diplomat anslår at bomben var av samme størrelse som den bomben på opp mot 200 kilo som ble benyttet ved angrepet mot JW Marriott hotellet.

Terrorangrepet kom ikke overraskende. USAs ambassade sendte tidligere i uken ut en advarsel om, at det var forhøyet risiko for terrorangrep på vestlige mål i Jakarta, og etterretningene viste seg altså å være riktige.

Terrorangrepet kommer akkurat da Indonesia er på vei inn i den avgjørende fasen av det første frie presidentvalget i landets historie. Valget holdes 20. september og president Megawati Sukarnoputri var i nabolandet Brunei i et kongelig bryllup da bomben eksploderte. Hun ilte tilbake til Jakarta, tok gjerningsstedet i øyesyn og besøkte to sykehus der de fleste ofrene ble behandlet.

«La oss alle fordømme denne handlingen med så mange ofre. Jeg ber alle indonesiere stå sammen om å bekjempe terrorisme,» lød budskapet fra presidenten.

Motkandidaten, forhenværende general og sikkerhetsminister Bambang Susilo Yudhoyono, fordømte aksjonen og oppfordret myndighetene til å finne gjerningsmennene og dømme dem til hardest mulige straff. Flere tidligere terrordømte har fått dødsstraff for liknende aksjoner.

Også Australia

Bombeaksjonen kommer også midt i en bitter og opphetet australsk valgkamp, der Australias aktive rolle i den USA-ledete koalisjonen i Irak blir debattert. Regjeringsleder John Howard har flere ganger sagt at Australias høyt profilerte deltakelse i Irak ikke som påstått av opposisjonen øker risikoen for Australia som terrormål.

KRIGSSCENE: En politimann forsøker å få folk vekk fra åstedet for bilbomben i de første kaotiske minuttene etter eksplosjonen.<br/> FOTO: DADANG TRI, REUTERS