Presidentkandidater, borgerrettsforkjempere, fagforeningsledere og tusener av vanlige borgere deltok i arrangementer på årsdagen for drapet fredag. Mange trosset øsende regn i Memphis for å delta i en minnemarsj.

– Kings kvaliteter er enda tydeligere i dag enn for 40 år siden, sa den republikanske presidentkandidaten John McCain da han talte foran balkongen hvor borgerrettsforkjemperen ble skutt.

Ikkevoldelig kamp

Demokraten Hillary Clinton var også til stede i Memphis, hvor hun understreket at Kings kamp for menneskerettigheter og likeverd slett ikke er fullført. Barack Obama snakket om arven etter Martin Luther King jr. da han talte på et valgkamparrangement i delstaten Indiana.

King, som førte en ikkevoldelig kamp for å bedre svartes rettigheter, ble skutt i 1968 mens han var med på å organisere en streik blant underbetalte renholdsarbeidere i Memphis.

— Nasjonen stoppet opp

– Hele nasjonen stoppet opp da King ble skutt, og verden er fortsatt opptatt av Martins ord, sier C.T. Vivian, som i sin tid var en nær medarbeider av King.

I Kongressen i Washington ble det fredag arrangert minnestund. Enken etter tidligere justisminister Robert Kennedy, Ethel, var ventet å si minneord under et arrangement i Indianapolis fordi Kennedy holdt en av sine store taler nettopp der den kvelden King ble skutt.

Robert Kennedy led selv samme skjebne nøyaktig to måneder senere da han ble skutt og drept mens han feiret seieren i demokratenes primærvalg i California.

MIKE SEGAR