Jens Ullerup

Under tittelen «Åtte historiske kvinner» er ministrene portrettert. Artikkelen prydes av 16 bilder av ministrene, som bl.a. sitter på pelskledde sofaer foran regjeringssjef José Luis Rodriguez Zapateros kombinerte embetsbolig og kontor i Madrid, Moncloa.

Kvinnene er elegante, men ytterst tekkelige og diskret kledd. Bare helseminister Elena Salgado forsøker seg litt i rollen som forfører, der hun slanger seg på sofaen. I artiklene kan man lese om ministrenes politiske synspunkter, deres personlige bakgrunn og syn på spanske kvinners plass i samfunnet.

Ingen tjeneste

Med dette ønsket regjeringsmedlemmene å nå ut til en bredere krets av spanske kvinner, som normalt ikke interesserer seg for politikk. Men samtidig utløste reportasjen hard kritikk fra mange av Spanias energiske kvinnegrupper som i årevis har kjempet for å gjøre Spania mindre mannsdominert.

— Vi behøver ikke å gjøre noe sånt for å bevise vår verdi. Ministrene behøver ikke å posere som modeller i moteklær, sier lederen av foreningen av nabokvinner, Lourdes Hernandèz, til avisen El Mundo, som i parentes bemerket er kritisk overfor den nye regjeringen.

Andre feminister har uttrykt liknende skepsis. Som Elena Bustillo, leder av organisasjonen Kvinner for demokratiet, som til samme avis sier at ministrene ikke gjør vanlige kvinner noen tjeneste.

— Likhet skal oppnås gjennom arbeid og ikke i spaltene i et kult moteblad. Ministrene representerer ikke 90 prosent av spanske kvinner, men kun de 10 prosent rikeste, sier hun.

«Sterkt overdrevet»

Var målet å gjøre de åtte kvinnelige ministrene kjente, har PR-øvelsen lykkes til fulle. Men kritikken er kommet overraskende på regjeringen. Zapatero er siden valgseieren etter terrorbombene i Madrid i mars blitt hyllet som en forkjemper for kvinnene. Åtte kvinnelige ministere er det høyeste antall noensinne i Spania, og blant regjeringens første handlinger var et lovforslag om å skjerpe sanksjonene mot voldelige ektemenn.

En talsmann for regjeringssjefen betegner kritikken som sterkt overdrevet og understreker at budskapet med artikkelen nettopp var å understreke likheten mellom kjønnene i den nye regjeringen. Dessuten, fastslår han, er ministrene i artikkelen iført klær laget av spanske designere.

Mens politikeren fra partiet IU på det ytterste venstre, Reyes Montiel, uttaler at hun har problemer med å venne seg til en helseminister som poserer som Claudia Schiffer, avviser Elena Salgado kritikken.

— Som medlemmer av en progressiv og sosialistisk regjering kan ministere saktens gå i elegante klær den ene dagen og i jeans den neste, sier hun.