Skyllebøtten fra Blair-regjeringens miljøvernminister rammer en rekke internasjonale luftfartsgiganter. Det irske lavprisselskapet Ryanair får den aller tøffeste medfarten.

– Ryanair er kapitalismens uansvarlige ansikt, hevder miljøvernministeren overfor avisen The Guardian.

Årsaken er at selskapets kategorisk avviser å innlemme all flytrafikk i EU i et markedsbasert kvotesystem fra 2011.

EU-forslaget vil året etter – i 2012– også inkludere alle internasjonale flyginger til og fra EU-land. Luftfarten er i dag unntatt fra Kyoto-avtalens klimakutt-forpliktelser.

«Skammelig»

Forslaget har også fått amerikanske flyselskaper til å se rødt. De har allerede truet med rettslige skritt for å hindre at deres ruter til Europa blir omfattet av ordningen med kjøp av CO2-kvoter.

– Skammelig og uansvarlig, sier miljøvernminister Pearson om de amerikanske selskapenes motstand mot å ta sin del av CO2-regningen.

Blir luftfarten pålagt utslippskvoter, vil kostnaden for hver passasjer på transatlantiske ruter øke med om lag 300 kroner. EU har til gjengjeld beregnet at en passasjer som flyr tur-retur London-New York genererer like mye klimagassutslipp som det en gjennomsnittlig EU-borger bruker på oppvarming av boligen sin i løpet av ett år.

Må ta ansvar

Miljøvernminister Pearson er fast bestemt på å stå opp mot den iherdige lobbyvirksomheten fra deler av luftfartsindustrien. Pearson er også kritisk til britenes eget flaggskip i luften, British Airways, som han mener har inntatt en halvhjertet holdning til klimatiltakene. Tyske Lufthansa motsetter seg også klimatiltak, selv om landets egen regjeringssjef, Angela Merkel, har gjort den globale oppvarmingen til hovedsak for det tyske G8-formannskapet.

Storbritannia har som mål å kutte klimagass-utslippene med 60 prosent innen 2050, og miljøvernminister Ian Pearson frykten at ambisjonen faller til jorden hvis ikke utslippene fra luftfarten også blir omfattet av et kvotesystem i fremtiden.

– Som enhver annen industri må også luftfartsnæringen ta sin del av ansvaret for å bekjempe klimaendring, sier Pearson. Nye prognoser viser at flytrafikk vil utgjøre 25 prosent av Storbritannias bidrag til global oppvarming i 2030, skriver The Guardian.

Ryanairs toppsjef Michael O'Leary avviser kritikken fra den britiske ministeren.

– Lufttrafikk er ikke årsaken til global oppvarming. Nye skatter vil heller ikke redusere utslippene, sier han. En talsmann for selskapet sier også at Ryanair har brukt over 100 milliarder kroner på en ny flåte av utslippseffektive passasjerfly.

Branson: Ta heller toget

Eieren av Virgin Airlines, Sir Richard Branson, går nå ut og oppfordrer britene om å bruke tog når de skal forflytte seg innad på øyriket.

– Folk bør tenke seg om to ganger før de setter seg på innenlands-flyet, sier Branson til magasinet Earthmatters.

Han nevner ruter som London-Manchester som eksempel på en typisk unødvendig og miljøfiendtlig flyreise.

Branson oppfordrer også regjeringer om å pålegge luftfartsnæringen å betale for utslippene på flyplassene.

Skeptikere mener at den eksentriske og karismatiske Branson ikke løper noen tung økonomisk risiko med sitt jernbaneutspill. Mangemilliardæren har to store britiske togselskaper i sin portefølje på over 200 selskaper i Virgin Group.

Branson som også er kjent for sine verdensrekordforsøk med båt og varmluftsballong, har lovet å bruke rundt 20 milliarder kroner de neste 10 årene på å utvikle grønnere drivstoff for luftfarten.

PAUL ELLIS