NIELS-VICTOR CHRISTIANSEN London

Tony Blair led i går et betydelig tap da hans viktigste politiske strateg ble tvunget til å gå av – igjen. Peter Mandelson forlot stillingen som minister for Nord-Irland, etter beskyldninger om at han misbrukte sin makt til å skaffe en omstridt indisk milliardær britisk pass til gjengjeld for et bidrag på en million pund (ca. 13,5 millioner kroner) til Londons Millennium Dome-prosjektet i 1998.

«Ikke gjort noe galt» Peter Mandelson sa i går at han ikke hadde gjort noe galt, han innhentet bare noen enkle opplysninger til milliardæren, Srichand Hinduja, om en passsøknad. Men han innrømmet at han i helgen ga uriktige opplysninger til britisk presse om sin telefon til en høytstående embetsmann på milliardærens vegne og derfor skapte tvil om Blair-regjeringens redelighet. Han sa at han nå vil trekke seg tilbake til et normalt liv utenfor det politiske søkelyset.

Bittert for Blair For Blair er det et bittert tap bare fire måneder før en forventet parlamentsvalgkamp. Mandelson var mannen bak Blairs overtakelse av Labour-ledelsen i 1994 og omdanningen av partiet til det nye Labour. Mandelson, som har ry som en barsk strateg av machiavellisk format, og som inntil i går førte daglige samtaler med Blair, var utsett til å stå i spissen for Labours valgkamp sammen med finansminister Gordon Brown. Deretter var Mandelson tiltenkt en større formell rolle i regjeringen og sågar på tale som avløser for utenriksminister Robin Cook.

Har gått før Peter Mandelson var også i 1998 gjenstand for en større skandale da han «glemte» å opplyse at han hadde fått et fordelaktig personlig lån på vel fire millioner kroner fra en av Labours velbeslåtte støtter for å kjøpe hus i Londons mondene Notting Hill-kvarter. Den gang måtte han gå av fra stillingen som handels— og industriminister og angre et år i den politiske skygge før han kunne vende tilbake som minister for Nord-Irland.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende