Det gjorde kansler Angela Merkel klart etter å ha diskutert saken med USAs utenriksminister Condoleezza Rice i Berlin i går. Merkel bekreftet etter møtet at de to hadde drøftet bortføringen av den tyske statsborgeren Khaled el Masri. Hun sa også at Rice hadde innrømmet at det var gjort en feil.

Som Bergens Tidende skrev i går, skal Masri ha blitt bortført av CIA og fraktet til et fengsel i Afghanistan, mistenkt for å være terrorist. Han ble først løslatt i mai 2004 etter fem måneder i fangenskap. Da skal CIA ha innsett at de hadde tatt feil mann og at Masri var uskyldig.

Ifølge Washington Post ble innenriksminister Otto Schily orientert om tabben av USAs ambassadør i Berlin, omtrent samtidig som Masri ble sluppet fri og sendt hjem. Samtidig ble ministeren bedt om å holde tett om saken.

Utenriksminister Frank-Walter Steinmeier var den gangen sjef for kanslerens kontor og Gerhard Schröders høyre hånd. Han visste om CIAs hemmelige beklagelse.

Utenriksministeren innrømmet i går at han fikk vite om bortføringssaken allerede i juni 2004, og sier dette skjedde gjennom et brev fra Masris advokat. Ifølge Süddeutsche Zeitung undersøkte Schröders kontor saken, og konkluderte med at Masri faktisk hadde vært bortført av CIA. Men dette ble aldri formidlet videre til statsadvokaten i München, som etterforsket bortføringen og hadde bedt den tyske regjeringen om hjelp.

Steinmeier sa seg i går villig til å forklare seg for parlamentets lukkede kontrollkomité om saken.

Samtidig kunngjorde den amerikanske borgerrettighetsorganisasjonen ACLU at Masri vil ta ut sivilt søksmål mot CIA-sjef George Tenet, og at de stiller seg bak tyskeren.

Rices reise går videre til Romania, ett av landene som blir beskyldt for å ha hatt hemmelige CIA-fengsler. Ifølge fjernsynskanalen ABC ble fengslene i Europa tømt i hui og hast etter at Washington Post skrev om dem. 11 mistenkte al Qaida-fanger skal ha blitt flyttet til Nord-Afrika på grunn av avsløringen.