— Nei, jeg er ikke overrasket. Ikke med den triste situasjonen vi har på polsk venstreside i dag, sier Izabela Jaruga-Nowacka, sosialminister og visestatsminister i Marek Belkas regjering.

Dersom meningsmålingene er noenlunde til å stole på, skal regjeringspartiet, postkommunistiske SLD, prise seg lykkelige om de kommer i nærheten av ti prosent. I verste fall ryker de ut av parlamentet. For fire år siden innkasserte partiet 41 prosent av stemmene.

— Vi har gjort det motsatte av det vi lovet, sier den frittalende ministeren, som åpenbart ikke har det minste håp om å fortsette i regjering.

Hun mener det særlig er de mange korrupsjonsskandalene som har fratatt SLD troverdigheten. Det har heller ikke gått polakkene hus forbi at gamle apparatsjiks ble gitt feite bein både i forvaltning og statsselskaper etter maktskiftet for fire år siden

Ledigheten skuffer

— Jeg vil egentlig ikke kalle SLD et venstreparti lenger. Det består stort sett av folk med forbindelser til forretningslivet, sier visestatsministeren, som riktig nok selv står på SLDs valgliste, men som egentlig tilhører det lille partiet Arbeidsunionen (UP).

Jaruga-Nowacka har lite pent å si om sin egen regjering. Så har da også hennes egen regjeringssjef, Marek Belka, like godt meldt seg ut av regjeringspartiet og inn i det ørlille Demokrati-partiet. En statsminister som tilhører opposisjonen er ikke daglig kost, heller ikke i Polen.

Som sosialminister er Izabela Jaruga-Nowacka skuffet over at det ikke har lykkes å gjøre noe med arbeidsledigheten på 18 prosent, som sikrer Polen plassen på EU-toppen.

— Jeg har mistet troen på at økonomisk vekst uten videre skaper flere arbeidsplasser. I tre år trodde jeg på den myten, sier ministeren. I fjor hadde Polen en økonomisk vekst på akseptable seks prosent. - Vi har greid å stanse økningen i ledigheten, men det er også alt.

Vil heve minstelønnen

Det ene av de to partiene som ligger an til å ta over, er liberale Borgerplattformen (PO).

— Jeg håper venstresiden greier å komme sterkere tilbake, og at den vil gå mer mot venstre. Heving av minstelønnen, for eksempel, mener jeg vil bidra økt etterspørsel, økonomisk vekst og nye arbeidsplasser. PO er et rent business-parti. Polen trenger et skikkelig alternativ, sier Jaruga-Nowacka.

POLSK RIKSDAG: Visestatsminister Izabela Jaruga-Nowacka sitter i en noe spesiell regjering.
Gorm K. Gaare