Drapene har redusert prostitusjon i byen kraftig.

Mandag begynner rettssaken mot den antatte drapsmannen. Steve Wright, som fyller 50 år i april, nekter seg skyldig. Wright ble arrestert rett før jul i 2006. Han har en fortid blant annet som vert på puben Ferry Boat midt i det som i sin tid var «horestrøket» i Ipswich.

Drapene skremte innbyggerne i den ellers fredelige byen med snaut 120.000 innbyggere, men utløste også et økt sosialt engasjement, som har hjulpet mange kvinner ut av prostitusjonen.

Utradert

Vel ett år etter at Gemma Adams, Anneli Alderton, Paula Clenell, Annette Nicholls og Tania Nicol ble funnet drept på avsidesliggende steder i byens utkanter, er gateprostitusjonen nærmest utradert fra Ipswich. Og det skyldes ikke bare frykt for nye drap, melder BBC.

– Før var det 28 kvinner som hentet kunder på gaten her, og vi har jobbet med de fleste av dem. Nå er det høyst tre eller fire, og de er bare aktive av og til, sier hjelpeorganisasjonen Iceni Projects talsmann, Brian Tobin, ifølge den britiske rikskringkastingen.

Mange av de prostituerte har vært narkotikaavhengige, og Iceni Project tilbyr disse jentene hjelp til å bli rusfrie. En juleinnsamling arrangert av lokalavisen Evening Star med tittelen «Somebody’s Daughter» har bidratt med penger.

Skremt

BBC har snakket med en kvinne som kaller seg Keira, og som sist solgte seksuelle tjenester i Ipswich i mars i fjor. Hun er takknemlig for hjelpen Iceni Project har gitt henne, men sier samtidig til BBC at det egentlig var drapene som skremte henne vekk fra gata.

– Jeg gikk på gaten i seks år, og jeg var avhengig av heroin. Det måtte noe så sterkt som begivenhetene i desember i fjor til for at jeg skulle forandre meg, men jeg kunne neppe greid det uten Icenis hjelp, mener hun.

Aktivisten Mair Talbot i den kristne hjelpeorganisasjonen Magdalene Group sier til Evening Star at folk i Ipswich etter drapene viser større forståelse for de prostituertes situasjon. Det er bra, men bør ikke føre til at flere godtar prostitusjon, framholder Talbot.

STEPHEN HIRD
LUKE MACGREGOR